donderdag 22 oktober 2009

Deborah Lock - Zelf kweken, zelf koken

Wat je zelf doet, doe je meestal beter. Dat is ook het motto van dit kinderkookboek Zelf Kweken, Zelf Koken waarin Deborah Lock stap voor stap uitlegt hoe je achtien verschillende groenten en fruit kan kweken en hoe je die kan verwerken in veertien recepten die voor kinderen vanaf vijf à zes jaar doenbaar zijn. Maar eerst worden de basics behandeld van het tuinieren en het koken.

Met veel foto’s en begrijpelijke teksten leren de jonge lezertjes aan het begin van het boek de fijne kneepjes van het tuinieren. De informatie wordt op een speelse en creatieve manier aangebracht – hoe leg je aan een kind uit hoe de fotosynthese werkt? – zodat leergierige kinderen met voldoende kennis en inzicht het echte werk kunnen aanvatten. Het boek bevat handleidingen om een hele resem groenten te kweken zoals tomaten, aubergines, courgettes, pompoen, bonen, aardappels,ui, prei, wortels, spinazie, rode biet, sla, en munt. Daarbij komen nog fruitsoorten zoals aardbeien, blauwe bessen en citroenen, en zonnebloemen als buitenbeentje. Het kweektraject van elke groente of fruit wordt uitgelegd aan de hand van een genummerde fotostrip met onderteksten. Tijd nodig om van zaad tot plant uit te groeien, wordt telkens vermeld samen met de beste weerscondities. Tips en weetjes vervolledigen de handleiding.

Na elke kweektraject volgt een recept dat in dezelfde expliciete stap-voor-stap-stijl wordt uitgelegd. Zo maken kinderen met wat hulp zelf pompoenpasteitjes, aardappel-viskoekjes, munt-chocolademousse, zonnebloembroodjes of citroenijsjes. Achteraan staan nog eens twintig recepten met de groenten en fruit uit dit boek.

De manier waarop heel wat informatie over kweken en koken op het niveau van kinderen wordt gepresenteerd in dit boek is uitgebalanceerd en onderschat het jonge volkje geenszins. Dit boek is speels waar nodig, zet aan tot creativiteit waar het kan, en is zo informatief mogelijk. Met dit boek leren kinderen inzicht te krijgen ins seizoensproducten en in de werkelijke bestaansvorm van gezond gekweekte groenten en fruit. De zorg die de zaadjes en plantjes vragen, legt een groot stuk verantwoordelijkheid bij kinderen die hun geduld beloond zien met heel wat lekkers. Zelf kweken, zelf koken is een zeer leuk en nuttig boek voor kleine groene vingertjes.

[Edward Vanhoutte]Titel: Zelf kweken, zelf koken
Auteur: Deborah Lock
Fotografie: Will Heap
Uitgeverij: Kluitman
Jaar: 2009
Collatie: 80 pp.
ISBN: 978-90-206-9141-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Oorspronkelijke titel: Grow it, Eat it (Dorling Kindersley, 2008)
Leeftijd: 5+

1 opmerking:

Love2bake zei

Lijkt me een heel leuk boek!