De Leie is waarschijnlijk het allermooist in Sint-Martens Latem en in Deurle. Dat werd in de negentiende eeuw al door symbolistische en later ook door expressionistische schilders opgemerkt. Die vestigden zich daar en vormden een kunstenaarskolonie die in de kunstgeschiedenis de Latemse School is gaan heten. Exponenten van die stroming zijn bijvoorbeeld Gustave van de Woestijne, Valerius de Saedeleer, Emile Claus, Permeke, Gust De smedt en Frits Van den Berghe. Ook voor literatoren vormde de streek een inspiratiebron. De piepjonge Hugo Claus, bijvoorbeeld, ging er wonen en publiceerde zijn eerste creaties onder het pseudoniem Hugo C. van Astene, naar het gelijknamige dorp uit de streek. Ook nu nog ademt die Leiestreek de sfeer van natuur en kunst die in enkele mooie musea zoals het Museum van Deinze en de Leiestreek en het Museum Roger Raveel kan worden bekeken. Het kasteel Ooidonk verdedigt er statig maar elegant zijn statuut van één van de mooiste kastelen van het land.
In 1924 opende Auberge du Pêcheur zijn deuren als café en pannenkoekenhuis met vier gastenkamers. Zoveel eigenaars, uitbaters en facelifts later is het huis in handen van de familie Vermeersch die in 2004 Axel Colonna-Cesari uit de keuken van het Mechelse Foliez haalde en daarmee ook de keuken drastisch vernieuwde. Dat gebeurde zelfs letterlijk, want een volledig nieuwe inductiekeuken zorgt ervoor dat de brigades van het gastronomische restaurant De Orangerie en van brasserie The Green het hoofd koel kunnen houden bij het uitvoeren van de creaties van de executive chef. Zoals dit boek aantoont, zijn deze creaties niet eenvoudig te bereiden voor wie niet beschikt over een roner, pacojet en thermomix – ook wel de heilige drievuldigheid van de moleculaire keuken genoemd.
Puur Leiestreek biedt, net zoals Puur Maasland (Lannoo, 2009), een mix van culinaire en toeristische teksten over mens, streek en bedrijvigheid. Centraal staan twaalf brasserie- en zevenendertig gastronomische gerechten uit de keuken van Colonna-Cesari. Daaraan worden reportages opgehangen over streekproducten waarmee Colonna-Cesari graag aan de slag gaat, zoals kaas van Het Hinkelspel (Gent), kiemen, scheuten en cressen uit Nevele, aardbeien uit Landegem en frambozen uit Afsnee.
In het eerste deel van het boek komen brasseriegerechten aan bod die Colonna-Cesari serveert in The Green. Dit zijn op het eerste gezicht ongecompliceerde gerechten waarvan de kwaliteit volledig afhankelijk is van de gebruikte producten. Klassiekers als paling in ’t groen en tartaar van Belgisch rundvlees vinden er een plaats naast een moleculaire presentatie van maatjes, appel en rode biet en een gevaarlijke twist op fish ’t chips. Gevaarlijk, want de richtlijn om de in ongepofte popcorn gepaneerde kabeljauw in een frietketel van 190°C te gooien zou wel eens tot iets anders dan een smaakexplosie kunnen leiden.
Het tweede deel met de gastronomische gerechten van restaurant Orangerie opent met een bondige inleiding op het moleculair en cryogeen koken dat een centrale plaats inneemt in Colonna-Cesari’s keuken. Niet als plaatsvervanger van de traditionele gastronomie, maar als subtiele uitdieper of smaakversterker van exclusieve producten zoals yuzu, zeeanemoon, zee-egel, wagyu rundvlees en geelstaarttonijn, om maar de ingrediënten van twee lukraak gekozen recepten even op te sommen. De veelal bewerkelijke recepten zijn vooral bedoeld voor geavanceerce hobbykoks en professionals die de texturas-reeks en de modernste apparatuur binnen handbereik hebben. De soms lange lijst ingrediënten en de vele componenten waaruit de gerechten zijn opgebouwd schrikken sowieso de minder ervaren kok af. Daardoor krijg je in dit boek een vreemde mix van teksten en reportages die zo informatief zijn dat ze geen voorkennis veronderstellen en recepten waarvoor een stevige portie ervaring en zelfzekerheid in de keuken een absolute must zijn. De gerechten zijn Oosters-strak vormgegeven en werden door Kris Vlegels gepast gefotografeerd op een zwarte of een witte ondergrond.
Wie door de complexiteit en de bewerkelijkheid van de gerechten ziet, ontdekt afzonderlijke componenten die met wat moeite en tijd kunnen worden gecombineerd tot meer haalbare gerechten waarmee je thuis kan uitpakken. Voor professionals en geavanceerde hobbykoks biedt dit boek dan weer een uitdaging om alle registers open te trekken in de keuken. Bovenal is het een documentatie en een portfolio van een creatieve chef die een inspiratiebron wil zijn voor de ervaren keukenavonturier.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Puur Leiestreek. Authentieke smaken uit de keuken van Auberge du Pêcheur
Auteur: Toni De Coninck
Receptuur: Alex Colonna-Cesari
Fotografie: Kris Vlegels
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 192 pp.
ISBN: 978-90-209-8227-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: III
Geen opmerkingen:
Een reactie posten