vrijdag 16 oktober 2009

Tine Bral - Lekker & Gezond. Koken onder de 5 euro

Ook de kookboekensector blijft niet gespaard van de economische crisis. Uitgeverijen gaan risico’s uit de weg en brengen meer en meer vertalingen van succesvolle titels op de markt, wat onherroepeelijk een verschraling betekent voor de kookboekenmarkt. De budgetten van de eigen producties worden teruggeschroefd zodat auteurs haastwerk moeten afleveren en fotografen zich dikwijls met stockfoto’s moeten behelpen. Gelukkig heeft die economische crisis ook aangenamere gevolgen, bijvoorbeeld door de thematisering in kookboeken. Dit jaar verschenen er al een aantal culinaire budgetvriendelijke boeken die bewijzen dat lekker eten en drinken niet altijd gepaard moet gaan met financiële aderlatingen of grote investeringen. In het boek Kook ook Budget (Inmerc, 2009) ligt de maximumprijs per persoon op slechts 2 euro, Marleen Van Gaver permitteerde zich per persoon een halve euro meer in Budgetkoken. Lekker gezond & goedkoop (Standaard, 2009) en Marijke Sterk verzamelde 150 budgetrecepten in het Anticrisiskookboek (Terra, 2009) die tussen de 2 en de 3 euro per persoon kosten. Harold Hamersma houdt in zijn jaarlijkse Wijnalmanak ook de vinger op de knip en weet telkens een duizendtal wijnen onder de 5 euro te inventariseren (Spectrum, 2008 & 2009) die op de Nederlandse markt te verkrijgen zijn. In Vlaanderen publiceerde culinair journaliste Tine Bral in mei 2009 het eerste van twee boeken met de titel Lekker & Gezond Koken onder de 5 euro (Linkeroever, 2009). In dit boek pakte Bral uit met seizoensgebonden gerechten voor de lente en de zomer. In het tweede deel van Lekker & Gezond Koken onder de 5 euro komen de twee overige seizoenen aan bod en passeren iets meer dan veertig herfst- en winterrecepten de revue.

De recepten zijn ingedeeld in logische hoofdstukjes zoals ‘Soepen’, ‘Pasta’, ‘Vis’, ‘Eenpans’, ‘Vlees’ en een restcategorie ‘Meer Lekkers’ waarin het enige zoete gerecht uit dit boek te vinden is, namelijk Brusselse wafels. De hoofstukken hebben geen inleiding maar beginnen direct met het eerste recept. Elk hoofdstuk sluit wel af met enkele informatieve pagina’s zoals een groenten- of viskalender, een overzicht van beschikbare pompoenen en wat je er kan mee doen, een bespreking van een aantal specerijen of een reeks tips om met restjes aan de slag te gaan. Bij de recepten zelf, die voor twee personen berekend zijn, schreef Bral telkens een inleidend tekstje met een persoonlijk karakter. De ene keer schrijft ze over een herinnering aan haar grootmoedern, een andere keer vertelt ze over het ontstaan van het recept, of probeert ze de lezer ervan te overtuigen toch maar biogroenten, -fruit en -vlees te kopen. Die belangstelling voor bioproducten loopt als een constante door het boek en verklaart ook de woorden ‘lekker & gezond’ in de titel. Alhoewel je met 5 euro per persoon voor een maaltijd al heel wat kunt doen, ziet Bral zich toch genoodzaakt om de prijs van haar gerechten wat te drukken door de porties van de duurdere bioproducten wat kleiner te maken dan de doorsnee maaltijden zonder bioproducten. ‘Eet minder, maar ga voor kwaliteit’, orakelt de auteur op de laatste bladzijde, ‘Less is hier echt wel more’.

In tegenstelling tot Marleen Van Gaver in Budgetkoken (Standaard, 2009) neemt Bral geen lijst op met gemiddelde prijzen van de gebruikte producten zodat we niet kunnen controleren of de maaltijden effectief niet meer dan 5 euro per persoon kosten. Met de bewuste keuze voor een bio-aanbod is dat ook moeilijk te controleren omdat de prijzen nogal afhankelijk zijn van het aanbod en de opbrengsten van het veld. Natuurlijk heb ik de prijs van enkele recepten gechekt en vond het bij de gerechten met kabeljauw wat krap berekend.

Over het algemeen zijn de recepten licht getweakte versies van eenvoudige klassieke gerechten uit de doordeweekse keuken. Wie een voorproefje wil van dit boek kan terecht op de culinaire site De tafel van Tine met onder andere nieuwtjes, productbesprekingen en recepten uit dit boek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Lekker & Gezond. Koken onder de 5 euro.
Auteur: Tine Bral
Fotografie: Diane Hendrikx
Uitgeverij: Linkeroever
Jaar: 2009
Collatie: 158 pp.
ISBN: 978-90-572-0319-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: