dinsdag 6 oktober 2009

Winok Seresia & Bert Plagman - Kapitein Winokio Proeft

Kapitein Winokio heeft een nieuw eitje gelegd. Speekwoordelijk dan, want in dit boekje met bijhorende CD heeft de Kapitein net ongelofelijke trek in eitjes, maar kan er geen vinden. Samen met zijn makker Katunga is hij dan ook op een geen-Ei-land aanbeland waar geen eitjes te vinden zijn. Omdat hij zo’n grote honger heeft, schuift de Kapitein toch aan in het restaurant van Klara de kip die hem en Katunga de ene na de andere lokale lekkernij voorschotelt. Maar de Kapitein moet niets hebben van de naar zweetsokken stinkende moussokka, de harde artistokken, de knortilla van verkouden varkensneuzen en de gefrituurde maniak met graten en kippennnagels – de specialiteit van het huis. De Kapitein proeft en ruikt wel, maar hij vindt het allemaal wel een beetje vies. Daarom schotelt Klara hem een hembluffer voor, dat ruikt niet vies en het ziet er ook niet vies uit. De Kapitein neemt een grote hap, maar hij proeft niks en hij voelt ook niets in zijn mond. Dat is nogal wiedes, want volgens het recept achteraan het boekje bestaat hembluffer uit schijfjes stijfgeslagen frisse lucht die in wat oud water zijn gebakken. Omdat de Kapitein toch iets wil proeven, krijgt hij van Klara pikante kurriesmurrie op zijn bord, waarvan hij moet hikken. Terwijl de Kapitein buiten in de sneeuw verkoeling zoekt en jammerend om eitjes huilt, heeft Katunga het zich laten smaken en heeft de kurriesmurrie hem zo in vuur en vlam gezet dat hij Klara spontaan begint te zoenen. En dan gebeurt het wonder. Na elk lief zoentje van Katunga legt Klara een eitje en kan de Kapiteit eindelijk smekkebekken bij hardgekookte, zachtgekookte en gepocheerde eitjes, omelet, uitsmijter, spiegelei en roerei.

Al enkele jaren kruipt Winok Seresia in de huid van Kapitein Winokio en entertaint hij kinderen met zijn zaalshows CD’s en luisterboekjes. Kapitein Winokio Proeft is de negende CD van de Kapitein en de derde in de reeks luisterboekjes waarin eerder al Kapitein Winokio Danst en Kapitein Winokio Lacht verschenen. Deze (voor)leesboekjes met CD prikkelen visueel door het mooie en sfeervolle illustratiewerk van Eduard Plancke en auditief door de leuke muziek en het stemmenwerk van Bianca van de Heijden als Klara de kip en van Winok Seresia en Bert Plagman die het verhaal ook schreven en de andere rollen voor hun rekening nemen. Het verhaal op de CD duurt acht minuten en is één van de zeven tracks. De andere nummers zijn de volledige versies van de muziekjes die bij de traditionele gerechten in het verhaal horen.

Kapitein Winokio Proeft is een heerlijk luisterboek voor kleine matroosjes die wel honger hebben maar niet per se alles lusten. Het verhaal op de CD wordt met open mondjes aangehoord waarna de beentjes gegarandeerd in de lucht gaan op de opzwepende tonen van de fris uitgevoerde traditionele muziekjes. Reuze benieuwd welk avontuur de Kapitein de volgende keer te wachten staat.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kapitein Winokio Proeft
Auteur: Winok Seresia & Bert Plagman
Illustraties: Eduard Plancke
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2009
Collatie: 32 pp. – ill. – CD
ISBN: 978-90-209-8698-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: