donderdag 8 oktober 2009

Julie Verfaillie - Eten

Leren eten is best wel een hele klus voor een kind. Van de moederborst of de papfles tot het eten met mes en vork duurt ongeveer vier jaar waarin er heel wat gebeurt. De overgang van vloeibare voeding naar wat consistentere papjes, bijvoorbeeld, gaat gepaard met het aanleren en zelf ontdekken van een nieuwe vaardigheid waarbij de tong andere bewegingen moet doen om het eten van de mond naar de keel te brengen en de lippen gesloten moeten worden om te beletten dat het eten uit de mond valt. De verwerving van die eetvaardigheid alleen duurt al een zevental weken.

In het tweede hoofdstuk van Eten, een deeltje uit de reeks Lannoo helpkids, beschrijft Julie Verfaillie stap voor stap wat je kind op welke leeftijd leert. Met dit inzicht bekijk je snel de ontwikkeling van je kind op een andere manier en krijg je ook antwoorden op heel wat vragen die je je als jonge ouder vaak stelt. In een eerste hoofdstukje komen de verschillende aspecten van het leren eten aan bod en krijgt de lezer een aantal spelregels voorgeschoteld die in de rest van het boekje vaak terugkomen. Het derde en laatste hoofdstuk behandelt de problemen die zich kunnen voordoen als je kind leert eten en wat daarvan de oorzaak kan zijn. Er worden stapsgewijze oplossingen aangeboden om die problemen aan te pakken en het hoofdstuk sluit af met een reeks handige tips bij het verwerven van eetvaardigheden.

Dit boekje telt 120 kleine paginaatjes die je in anderhalf uur doorgelezen hebt. De heldere taal en structuur waarin Julie Verfaillie het onderwerp behandelt, bevordert de leesbaarheid van dit laagdrempelig boekje dat veel jonge ouders zeker zal aanspreker.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Eten
Auteur: Julie Verfaillie
Fotografie: Shutterstock
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2008
Collatie: 120 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-8047-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: