woensdag 7 oktober 2009

Kookboek voor kotstudenten

Op kot gaan betekent voor de meeste studenten ook meteen dat ze zelf hun potje moeten koken, alhoewel de opwarmkeuken van mama en de studentenrestaurants nog altijd populair zijn. Nochtans is de periode op kot het uitgelezen moment om het koken onder de knie te krijgen. Je eet goedkoper dan in de frituur of bij de afhaalchinees, en als er eens iets mislukt is er buiten jezelf en je medekotbewoners niemand die dat hoeft te weten. En… als je afstudeert heb je meer geleerd dan alleen de verplichte vakken.

Voor bezorgde moeders en vaders die hun zonen en dochters wat zelfredzaamheid in de studentenkeuken willen bijbrengen, worden er af en toe handige boekjes op de markt gebracht die ze als kadootje aan hun studerende kroost kunnen overhandigen. Ons Kookboek van de KVLV is met stip het populairste basiskookboek, maar je kan het bezwaarlijk een toonbeeld van boekdesign noemen. Het Kookboek voor kotstudenten van uitgeverij Verba is wat lichter van toon, maar bevat toch voldoende basisrecepten om het kotleven goed doorvoed door te komen. In twaalf korte hoofdstukken komen alle basisbereidingen van de doordeweekse keuken aan bod. Aardappelen, rijst of spaghetti koken, bijvoorbeeld, een eenvoudige soep maken, worst bakken, mosselen koken, groenten garen, maar ook stoof- en stamppot klaarmaken en gerechten zoals gehaktballetjes met bietjes, rundvlees met prei en paprika en vissoep. Naast aandacht voor soepen, vlees, vis, groenten, stamp- en stoofpot zijn er ook hoofdstukjes gewijd aan sauzen, eieren, salades en de snelle hap. Studenten moeten nog altijd een beetje studenten blijven, dus de tosti, de hamburger en de frikadel staan natuurlijk ook op het menu. Het grote verschil met de andere boeken in dit genre wordt gemaakt door de beknopte tips en informatie die her en der verspreid staan zoals de overzichtstabel van de hoeveelheid groenten die je nodig hebt voor twee personen en de kooktijden. In het hoofdsukje over vlees worden de veschillende vleessoorten met hun bereidingen gelabeld zodat de lezer direct weet welk vlees gaar behoort te zijn of nog wat rauw mag zijn, welk vlees gepaneerd is en welk vlees kant-en-klaar is.

Het grappigste recept in het boek is ongetwijfeld die voor doperwten, namelijk ‘neem diepvries of een blik en raadpleeg voor de bereidingswijze de verpakking’. Een soortgelijk recept wordt gegeven voor soep uit blik, en waar het kan wordt er nog meer verwezen naar alternatieven uit blik of uit de diepvries. Met dit soort kookadviezen wordt het concept en het doelpubliek van dit boek niet uit het oog verloren.

Het vierkante formaat van het boekje ligt lekker in de hand en neemt opengeklapt weinig plaats in in de studentenkeuken. De frisse lay-out is functioneel en de vele foto’s van de basisproducten tonen de lezer hoe bijvoorbeeld bleekselderij, bietjes of kool eruit horen te zien. Dit Kookboek voor kotstudenten is een compact en handig basiskookboek voor de beginnende student-kok.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kookboek voor kotstudenten
Auteur: Anoniem
Fotografie: Shutterstock
Uitgeverij: Verba
Jaar: 2009
Collatie: 53 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5513-952-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: