woensdag 14 oktober 2009

Juliet Van der Weijden - Broertjes en zusjes kookboek

Het kaartspel is weer helemaal terug van eigenlijk nooit volledig weggeweest bij het jonge volkje. Terwijl de vorige generatie zich nog moest behelpen met Top-Trumps-thema’s als tanks, helicopters, vliegtuigen en auto’s is het aanbod aan kaart- en verzamelsets tegenwoordig heel uitgebreid. Van Pokémon en Hello Kitty tot Magic. Recent boekte de Pixar verzamelkaartenactie van Delhaize nog een overweligend succes in Vlaanderen. Temidden dit fel gemediatiseerde kaartengeweld blijft ook het eenvoudige kwartetspel een onafgebroken aantrekkingskracht uitoefenen op kinderen. Heel wat van de modieuze en trendy kaartspelen zijn trouwens op de principes van het kwartetspel gebaseerd.

Voor wie het nog niet kent: bij een kwartetspel komt het erop aan alle vier de kaarten van één thema of kleur bij je medespelers te verzamelen en zoveel mogelijk kwartetten af te leggen. De makers van kwartetspelen hebben dus telkens vier kaarten de ruimte om een bepaald thema uit te werken en dat is voor de kookboekenmakers van uitgeverij Inmerc net voldoende ruimte om kinderen het een en het ander bij te brengen over voeding. Dat chips van aardappelen gemaakt worden bijvoorbeeld, net als frietjes en groentenpuree. En dat aardappelen knolletjes zijn die onder de grond groeien. Of dat er in mayonaise kippeneitjes zitten die je ook als spiegeleieren kan bakken of die in pannenkoeken worden verwerkt. Het kwartetspel in deze Broertjes en zusjes kookboek-box bestaat uit acht dergelijke thema’s die overeenkomen met evenveel hoofdstukjes in het bijhorende kookboek.

Bij elk thema staat een prent met daarop de overeenkomstige kwartetkaarten die door Gerrie Hondius werden ontworpen en een inleidende tekst waarin Juliet Van der Weijden het verband tussen de vier kaarten van het kwartet uitlegt. De eenentwintig recepten uit het boek zijn per thema geordend en zijn gemaakt van het voedsel dat op de kwartetkaarten staat. Of het recept makkelijk of moeilijker is, wordt aangeduid met één of twee koksmutsjes, en een uitroepteken signaleert wanneer de hulp van een volwassene moet worden gevraagd – en dat is toch wel heel dikwijls, maar een kind laat je nooit alleen in de keuken. Met wat hulp zijn alle recepten lekker doenbaar en ze variëren van kinderklassiekers zoals chocoladefondue (of cholocladefondue volgens de inhoudsopgave) en cakejes tot Mexicaanse pannenkoekjes met ei en aardbeiencappuccino. Bij ongeveer elk gerecht staat wel een extra tip of weetje zodat de kids lekker veel kunnen (voor)lezen.

Dit Broertjes en zusjes kookboek met kwartetspel is een mooi uitgewerkt concept en komt in een leuke cadeaubox waarbij helaas geen apart doosje is voorzien om het kwartetspel na het uitpakken in te bewaren. Dat de recepten grotendeels uit andere kinderkookboeken komen van dezelfde uitgeverij hoeft helemaal geen bezwaar te zijn. Het kwartetspel wordt er niet minder leuk door.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Broertjes en zusjes kookboek
Auteur: Juliet Van der Weijden
Illustraties: Gerrie Hondius
Fotografie: Lieke Heijn & Pim Janswaard, Moniek Polak, Laurance Mouton, Arjan Smalen, Martijn Oomes, Remco Kraaijeveld
Uitgeverij: Inmerc
Jaar: 2009
Collatie: 62 pp. – ill. + kwartetspel
ISBN: 978-90-6611-549-1
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I
Leeftijd: 4-9

Geen opmerkingen: