donderdag 1 oktober 2009

Antoinette Hertsenberg - Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet

Klaas eet geen vlees. Dat doen zijn ouders en zijn grootouders ook niet en dat vindt hij heel gewoon. Maar op zijn verjaardagsfeestje merkt hij dat zijn vriendjes daar anders over denken. Toch lusten ze allemaal de loempiaatjes zonder vlees die op de feesttafel komen. Aan oma vraagt hij waarom ze geen vlees eten, en die vraag is de aanleiding voor een lang antwoord dat weliswaar begint met emotionele argumenten maar uitmondt in een rationeel verhaal over voedselschaarste. Oma vindt dieren zo bijzonder dat ze die niet opeet. Varkens zijn propere dieren die een eigen knorrentaaltje hebben, kippen praten met hun kuikentjes als ze nog in het ei zitten, en vissen hebben een fenomenaal geheugen. Maar dan vertelt oma dat er genoeg eten voor iedereen zou zijn als niemand nog vlees zou eten. De helft van het graan op de wereld wordt immers aan dieren gevoerd terwijl veel kinderen niet genoeg te eten hebben.

Daarop stelt Klaas een tweede vraag aan oma: of je van erwten wel genoeg kunt groeien? Oma verzekert Klaas dat groenten echt krachtvoer zijn en dat bewijst ze door aan te voeren dat veel grote en sterke dieren zoals olifanten, nijlpaarden en giraffen toch ook geen vlees eten. En dat overtuigt Klaas definitief om vlees af te zweren en het bij krachtvoer te houden.

Dit is in een notendop het verhaal dat bekende Nederlander, overtuigd vegetariër en dierenrechtenactiviste Antionette Hertsenberg schreef voor dit door Len Munnik mooi geïllustreerde kinderboek dat werd genomineerd voor de Nederlandse Kinderjury 2010. De verschillende argumenten om voor een vegetarische levenswijze te kiezen komen op een voor kinderen begrijpelijke manier aan bod.

Dit boekje is zowel voor vegetarische als niet-vegetarische kinderen een vrolijke introductie tot een levenswijze zonder vlees dat positieve gevolgen heeft op de gezondheid van de mens, het milieu, het dierenwelzijn en de honger in de wereld. Dit boekje kan in de lagere klassen perfect worden gebruikt als illustratie bij een campagne als donderdag veggiedag of bij een thema over klimatologische veranderingen en ecologische voetafdrukken.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Krachtvoer. Waarom Klaas geen vlees eet
Auteur: Antoinette Hertsenberg
Illustraties: Len Munnik
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Jaar: 2009
Collatie: 48 pp.
ISBN: 978-90-6112-918-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: