maandag 26 oktober 2009

Paola Balducchi - Het grote Nutella kookboek

Zou dat marcheren, Het grote abrikozenconfituur kookboek? Een kookboek waarin vooral staat waarop je abrikozenconfituur kan smeren, maar waarin het recept voor abrikozenconfituur zelf nergens te bespeuren valt. Volgens dat boek kan je abrikozenconfituur bijvoorbeeld smeren op wit brood, bruin brood en volkorenbrood maar ook op een geroosterde witte boterham, bruine boterham of volkorenboterham, en zelfs op beschuit, pistoleetjes of sandwiches. Op een stukje frangipane is abrikozenconfituur ook heel lekker, en als je ze verwarmt, kan je er een fruittaart mee besmeren zodat het fruit een mooie zoete glans krijgt. Of wat dacht je van abrikozenconfituur op cake, op een muffin of op scones, tussen een pannenkoek en op madeleintjes? En o ja, had ik al vermeld dat abrikozenconfituur lekker is op een volkorenboterham?

Geen enkele uitgever zou het wagen om dit boek op de markt te brengen. Toch lukt het wel als we de abrikozenconfituur vervangen door nutella. Dit merk van hazelnootpasta – met 7,4% magere cacaopoeder kan dit bezwaarlijk choco worden genoemd – gaat er prat op in vele landen van de wereld een van de meeste representatieve Italiaanse producten te zijn. De nutellapot heeft in vele gezinnen in Vlaanderen en Nederland een vaste stek veroverd op de ontbijttafel, maar de makers van nutella willen met dit boek bewijzen dat nutella ook andere toepassingen kent in de keuken. Daar slagen ze maar matig in.

Op pagina 30 van het boek vinden we een recept dat het boek typeert: ‘Snijd het stokbrood doormidden en besmeer de helft met nutella. Leg dan de andere helft erop, snijd het stokbrood vervolgens in stukken van circa 10 cm en steek in ieder stuk een vlaggetje. Maak weer een geheel van het stokbrood en dien op.’ Over het algemeen wordt er in het boek weinig gekookt of gebakken met nutella. Dat wil zeggen dat nutella zelden gebruikt wordt als ingrediënt van een bereiding – enkele uitzonderingen zoals charlotte van brood en nutella niet te na gesproken. Meestal wordt de hazelnootpasta als garnituur, vulling of afwerking gebruikt, bijvoorbeeld om twee koekjes of wafeltjes op elkaar te kleven of om een taart mee af te werken. Omdat er hierbij ook maar een beperkt aantal mogelijkheden zijn, valt dit boek vaak in herhaling. De recepten voor ‘kasteel met nutella’ (p. 93) en ‘kasteeltorentjes met nutella’ (p. 372) zijn bijvoorbeeld quasi identiek, alleen worden er andere koekjes uit een pak getrokken om mee te knutselen.

Nutella is een geregistreed merk, en dat wordt aangeduid met het internationale symbool '®'. Dat hoort zo. Maar het werkt al gauw storend als dat symbool bij elke vermelding van de merknaam in dit grote nutella® kookboek voorkomt. Gemiddeld komt het woord nutella® viermaal voor op één bladzijde. De kookboekenmakers hadden dit kunnen oplossen door vooraan in het boek te vermelden dat nutella® een geregistreerd merk is, en daarmee basta. Nu krijgt de bladspiegel onnodig een onrustig karakter door die symbooltjes. Dat het woordt nutella® ook telkens wordt afgedrukt als merk in het boek, in de typische rood-zwarte kleuren en typografie, is dan weer wel een goede commerciële zet.

Echt wild word ik niet van dit grote nutella kookboek, maar ik ben dan ook niet wild van de hazelnootpasta zelf. In wezen is dit een middelmatig bakboek waarbij elk recept weinig geïnspireerd gebruik maakt van nutella. Toch een beetje om nuts van te worden.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het grote Nutella kookboek
Auteur: Paola Balducchi
Fotografie: Pietro Vertamy & Marco Argiro
Illustraties: Luisa Montalto
Uitgeverij: Becht / J.H. Gottmer
Jaar: 2009
Collatie: 447 pp.
ISBN: 978-90-230-1262-7
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II
Oorspronkelijke titel: Cucinare con la nutella (Newton compton editori, 1999, 2008)

1 opmerking:

Els zei

Jammer genoeg doet de Nutellapot op de kaft wel doet verkopen. Wat de inhoud van het boek betreft deel ik volledig jouw mening. Het Nutella sprookje wordt ten stelligste doorprikt, doordat Nutella zelfs geen gram Nutella ter beschikking stelde aan de winkels die er iets ludieks mee wilden doen op de winkelvloer.