vrijdag 21 december 2007

Bill Granger - Bill Granger in de keuken. De hele week lekker eten

Van Bill Granger verschenen eerder al drie boeken in vertaling bij Terra. Na Man in de keuken, enjoy! en Altijd lekker, is het nu de beurt aan Bill Granger in de keuken. De titel van de originele Engelstalige uitgave luidt Every Day wat beter aansluit bij het concept van het boek. In het zog van Granger wandelt de lezer doorheen een willekeurige week uit zijn eigen (hectische) leven, van de kwikke en gezonde maandag tot de luie zondag. Via teksten die wat meehebben van dagboeknotities vertelt Granger over zijn gezin en het plezier van goede maaltijden. Voor elke dag presenteert de Australiër een aantal suggesties voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Allen hebben ze gemeen dat ze gezonde en gevarieerde voeding promoten met aandacht voor de smaakopvoeding van kinderen. Of er veel kinderen na het lezen van dit boek alternatieve pizza’s ofgestoofde appel met bosbessen en yoghurt in hun lunchbox zullen vinden, laat ik hier graag in het midden, maar het enthousiasme dat Granger weet over te brengen om ook kinderen van alles te laten proeven werkt motiverend en aanstekelijk.

Het boek en de recepten die erin voorkomen ademen helemaal de sfeer van het zuiderse halfrond uit, met een flinke pacifische toets. Aziatische, mediterrane, Indische en continentale invloeden worden ongegeneerd gecombineerd tot typische Bill Granger-recepten met flink wat aandacht voor de ontbijten. Niet voor niets staat de chef bekend als de Australische ongekroonde koning van de ontbijten en serveren zijn drie restaurants tot ver in de namiddag ontbijten. Anders dan in het noordelijk halfrond het geval is, wordt er in Australië ’s ochtends flink wat afgebakken, gebraden, gemengd en gekarameliseerd. Voor noorderlingen zijn Granger’s ontbijtrecepten echter leuke zondagse brunchsuggesties. De luncsuggesties zijn licht en gevarieerd. Granger bereidt salades, lunchpakketten, sandwiches, luches van de vismarkt en zondagse gerechten en promoot vooral de makkelijke maaltijden voor door de week waarbij het plezier van goed eten en drinken centraal staat zonder dat het klaarmaken ervan een corvee moet zijn. Voor ’s avonds voorziet Granger pittiger gerechten met exotische toetsen. Ook aan de barbecue, een bij uitstek Australische traditie, wordt er aandacht besteed.

Buiten de dagen van de week en de drie traditionele maaltijden van de dag, kent het boek geen thematische structuur. En dat werkt verfrissend. Op deze manier wordt de lezer uitgenodigd te grasduinen in het rijke culinaire en vooral haalbare aanbod van deze family man: dessertjes, cocktails, koekjes, taartjes, sauzen en milkshakes zitten verspreid over het boek te wachten om ontdekt te worden. Meteen komt de lezer ook de vele tips en suggesties tegen, noem ze gerust Grangerismen, die her en der als citaten een prominente plaats krijgen in de paginaopmaak. Een uitgebreide index op gerecht en ingrediënten zorgt ervoor dat de lezer vlot terugvindt waarnaar hij of zij op zoek is.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Bill Granger in de keuken. De hele week lekker eten.
Auteur: Bill Granger
Fotografie: Petrina Tinslay
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2007
Collatie: 156 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5897-681-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: