dinsdag 4 december 2007

Neale Whitaker - Accidental Foodie

In onze contreien is Neale Whitaker voor het grote publiek een nobele onbekende. Nochtans heeft hij als hoofdredacteur van invloedrijke bladen zoals Food Illustrated en Vogue Entertaining + Travel onrechtstreeks zijn stempel gedrukt op wat lifestylebladen en kooktijdschriften ons dichter bij huis tonen. In dit boek – zijn eerste – vertelt hij als inleiding hoe hij toevallig als jonge carrièrejagende en Britse public relations-persoon de culinaire bladenindustrie in Australië binnenrolde, wat meteen het concept en de titel van dit boek verklaart. Een diverse groep mensen uit Groot-Brittannië en Australië hebben Whitaker geïnspireerd, beïnvloed en onderwezen op zijn reis door de wereld van de culinaire bladen. Voor dit boek heeft de auteur drieëntwintig van zijn culinaire helden geselecteerd waaronder chefs, restaurateurs en culinaire schrijvers. Door de jarenlange professionele en vriendschappelijke relaties die Whitaker met elk van hen onderhoudt kan hij hen op een treffende en persoonlijke manier portretteren met aandacht voor hun eigen persoonlijke en professionele leven. Dit levert evenzoveel fascinerende inkijkjes op in de wereld van culinaire toppers. Elke geportretteerde lichten bovendien zelf een aantal originele recepten toe. De portretfoto’s en de food fotografie zijn van de gerespecteerde Australische culinaire fotografe Petrina Tinslay. Een zeer complete index – zelfs op de foto’s – ronden het boek af.

Whitaker opent zijn eigenzinnige hall of fame met portretten van Joan Campbell, gevreesd culinair schrijfster en matriarch van de Australische kookwereld, en Nigel Slater, de stem van het nieuwe eten in Groot-Brittannië. Eindigen doet hij met Martin Boetz, de rijzende ster aan het Australische culinaire firmament, en Jamie Oliver, diens Britse jofele evenknie aan wie Whitacker in 1998 een column in Food Illustrated weigerde. Een flater van formaat, zo mocht later blijken. Tussenin komen haast evenveel culinaire schrijvers als chefs aan bod en voor wie niet zo vertrouwd is met de Britse en Australische food media, zijn zij stuk voor stuk ware en prettig lezende ontdekkingen. Whitaker schrijft bevlogen over de culinaire auteurs, journalisten en redacteurs Tamasin Day-Lewis, Terence Conran, Jill Dupleix en Terry Durack, Cherry Ripe, Sybil Kapoor, Donna Hay, Claudia Roden, Priscilla Carluccio en Alastair Hendy. De chefs die hij als zijn helden beschouwd zijn Bill Granger, Kevin Gould, David Thompson, Peter Gordon, Maggie Beer, Antonio Carluccio, Stephanie Alexander, Neil Perry en Darina Allen.

Accidental Foodie is een zeer verzorgd en uiterst leesbare ontdekkingstocht doorheen het persoonlijke pantheon van een van de meest invloedrijke culinaire bladenmakers van onze tijd.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Accidental Foodie
Auteur: Neale Whitaker
Fotografie: Petrina Tinslay
Uitgeverij:
Van Dishoeck
Jaar: 2006
Collatie: 240 pp. – ill.
ISBN: 90-269-2984-6
Oorspronkelijke titel: The Accidental Foodie
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: