vrijdag 21 december 2007

Herman den Blijker & Jaap van Rijn - Herman. Kijken, knijpen, voelen, ruiken proeven, koken en eten.

Dit tweede boek van de in Nederland fel gemediatiseerde kok Herman den Blijker is in feite zijn eerste boek. Ik probeer althans zo snel mogelijk het boek Herrie in de keuken! te vergeten dat hij eerder samen met Jaap van Rijn publiceerde en dat de uitloper was van de RTL5 remake van Gordon Ramsey’s Kitchen Nightmares. De Rotterdamse kromtaal uit dit eerste boek is nagenoeg volledig verdwenen, en dit boek heeft wel degelijk een structuur en een concept. Meer nog, de auteurs zijn erin geslaagd een uiterst verzorgd en prettig lezend kookboek te maken waarin een perfect evenwicht werd gevonden tussen de commercieel interessante aandacht voor de persoon van Herman den Blijker en de culinair interessante aandacht voor kwaliteitsproducten en het kookgebeuren.

De titel van dit boek vat het concept bondig samen. Natuurlijk staat de figuur van Herman den Blijker centraal in dit boek, maar even centraal staan kwaliteitsproducten en de bereidingstechnieken waarbij het maximale uit deze producten wordt gehaald. Om te komen tot een succesvolle keuken zet Den Blijker al zijn zintuigen in en keurt en kookt hij met de producten van zijn leveranciers die zorgvuldig geselekteerde lokale telers, vissers, fokkers, handelaren en ambachtslui uit binnen- en buitenland zijn. Het boek bevat een zestigtal recepten onderverdeeld in acht klassieke rubrieken die telkens worden doorspekt met reportages, productinformatie, toelichtingen bij kooktechnieken en persoonlijke anekdotes. Die rubrieken zijn achtereenvolgens: aperitief, vis, schelp- en schaaldieren, gevogelte, lam, groenten, rund, dessert en basisreceptuur. Tussendoor zijn er nog aparte hoofdstukjes over messen, witte en rode wijn. Een zaken- en een receptenregister maken dit boek compleet.

De kwaliteit van de recepten is top en die wordt probleemloos doorgetrokken in de meer prozaïsche gedeeltes van dit boek die een hoog informatief gehalte hebben en die daarmee de recepten perfect ondersteunen en contextualiseren. De rechttoe-rechtaan stijl van Den Blijker is volledig in harmonie met zijn voorliefde voor ongecompliceerde kooktechnieken en goed eten zonder franjes. Daarbij trekt hij volop de kaart van de smaak waardoor hij bijvoorbeeld welkome aandacht heeft voor minder edele stukjes vlees zoals ossenstaart, pianostuk, omloop, sukade en longhaas. Den Blijker is ook niet te beroerd om zijn beperkingen toe te geven en mee te delen dat hij de meer ingewikkelde desserts en het werken met chocolade overlaat aan ‘echte vakmensen’.

De typische fotografie van John Vane en de voorbeeldige boekverzorging bieden Herman den Blijker de optimale omstandigheden om met dit boek zeer sterk uit de hoek te komen. Herman is een signatuurboek van een chef die ons nog veel te vertellen heeft.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Herman. Kijken, knijpen, voelen, ruiken proeven, koken en eten.
Auteur: Herman den Blijker & Jaap van Rijn
Fotografie: John Vane
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Jaar: 2007
Collatie: 223 pp. – ill.
ISBN: 978-90-215-1534-2
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Ook in De Leeswolf, 2008/2

Geen opmerkingen: