vrijdag 21 december 2007

Guido Jans - Marsepein

Boetseren met marsepein is van alle leeftijden. Kinderen boren heimelijk hun vingers in stukken marsepein bij een supermarktbezoek en zijn zoet te houden met het rollen van balletjes en het kleuren van marsepein met voedingskleurstof. Maar dat het niet bij dat kinderspel blijft, bewijzen de vele kunstige creaties met marsepein die bij kwaliteitsbanketbakkers bij allerlei gelegenheden te koop zijn. De Tiense banketbakker, chocolatier en marsepeinbewerker Guido Jans heeft van zijn interesse in marsepeincreaties zijn beroep kunnen maken, en na zijn pensioen zijn hobby. Jarenlang vergaapten de talrijke voorbijgangers zich aan het uitstalraam van de pattisserie Jans op de Hennemarkt in Tienen, waar Jans’ marsepeinen figuren en decors, de ene al ondeugender dan de andere, met de seizoenen wisselden. Na een professionele carrière van creëren en boetseren, groeide het verlangen om zijn kennis en vaardigheden via een boek door te geven aan wie zich de techniek van het marsepeinbewerken wil eigen maken. Helaas heeft de auteur zijn boek nooit in handen gekregen. Guido Jans stierf op 16 maart 2007, net geen half jaar voor dit boek werd gepubliceerd.

Een summiere geschiedenis van marsepein als kostbare lekkernij en consumptiegoed gaat het meer technische eerste deel van dit boek vooraf. Jans adviseert de lezer om kant-en-klare marsepein bij de banketbakker of de supermarkt te kopen om met dit boek aan de slag te gaan, maar voegt er voor de volledigheid toch twee recepten aan toe om zelf marsepein te maken. Vervolgens wordt uitgelegd hoe je marsepein in de massa kleurt met voedingskleurstof, een basistechniek die voor zowat elke creatie nodig is. En dan worden enkele basistechnieken stap voor stap uitgelegd aan de hand van duidelijke foto’s. Het vormen van een bol, staaf, puntige en peervormige bol, verschillende soorten rompen en koppen, tulpen, harten en sokkeltjes passeren de revue en zijn onontbeerlijke technieken voor wie zich wil wagen aan een van de creaties die Jans in de daaropvolgende pagina’s presenteert. In 46 mooi in beeld gebrachte scenes – de fotografie is van Michel De Meyer – toont Jans niet alleen een portfolio van zijn kunnen, maar legt hij ook gefaseerd uit hoe je zelf de figuren maakt die op de paginagrote foto’s te zien zijn. Valentijnsbeertjes, varkentjes, dieren uit het bos en uit de zoo, reptielen, beroepen, paas-, kerst- voorjaars- en halloweentaferelen, je kan het zo gek niet bedenken of Guido Jans heeft het in marsepein uitgebeeld. Dat zijn erotische figuurtjes wel op zijn website te zien zijn maar niet in dit boek, zal wel een bewuste keuze zijn.

Wie echt de perfectie van Jans’ creaties wil benaderen zal buiten dit boek op zoek moeten gaan naar informatie over airbrushtechnieken, het vervaardigen van ogen en baarden met glazuursuiker en het maken van chocoladebasissen. Wie zijn eigen fantasie de vrije loop wil laten gaan, vindt in dit boek een praktische leidraad en tonnen inspiratie. Het is overigens ten zeerste aangeraden zich aan dit boek, al of niet in het bijzijn van kinderen, te vergapen bij het snoepen van heerlijke marsepein.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Marsepein
Auteur: Guido Jans
Fotografie: Michel de Meyer
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2007
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-7092-0
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: