vrijdag 21 december 2007

Jan Van Parijs - Op een bedje van liefde. Topchefs koken met afrodisiaca

‘Een afrodisiacum is eigenlijk gewoon aandacht, maar dan mooi verpakt.’ Met deze one-liner typeerde seksuoloog Jan Van Parijs in een interview de essentie van dit lees- en kookboek dat hij samen met Guy Van Cauteren concipieerde. Uro-androloog Bo Coolsaet beaamt deze synthese van Van Parijs in het besluit van zijn opstel over de zin van afrodisiaca: ‘Alle geuren, smaken, vormen en sferen die intentioneel de hersenschors bereiken en het limbisch systeem prikkelen, zijn noodzakelijke afrodisiaca.’ En vooral: ‘In combinatie met de seksuele hormonen brengen de afrodisiaca de tuin der lusten in gereedheid voor het grote liefdesspel.’ Dat sommige afrodisiaca een stimulerende werking hebben, staat buiten kijf, maar dat ze vooraal een stemmingsbepalende factor spelen wordt in dit boek zowel door de wetenschapper als de chef onderschreven. De psychologie van de mens dicht zinnenprikkelende kwaliteiten toe aan exclusiviteiten. Wat duur is, wekt bijvoorbeeld altijd wellust op. Voorbeelden zijn kreeft, kaviaar, vanille, morieljes, en truffels. Wat uitzonderlijk is, heeft een erotiserend karakter, vandaar dat kalfswang ook op het menu komt te staan. Wat je alleen met twee kunt genieten, bindt mensen. Look is hier dan weer de perfecte illustratie van.

Voor Op een bedje van liefde overtuigde Guy Van Cauteren elf van zijn confraters –allen topchefs-eigenaars van Belgische restaurants - om elk met drie afrodisiaca aan de slag te gaan en een voor de amateurkok haalbaar menu samen te stellen. Elk menu bestaat telkens bestaat uit een voorgerecht, een hoofdgerecht en een dessert. Omdat enkele chefs met dezelfde hoofdingrediënten werken, komen er alles tezamen 31 afrodisiaca aan bod. Jan Van Parijs weet elk afrodisiacum met een boeiend tekstje en met de nodige subtiele humor voor te stellen en te situeren. Ook uit de reportages waarmee elke chef wordt voorgesteld, blijkt Van Parijs’ vlotte omgang met de taal. Naast deze culinaire reportages over de topkoks worden aan chocolade en wijn twee aparte bijdragen gewijd. De professoren Bo Coolsaet en Andrianne Robert, en de seksuologen Maureen Luyens en Jan Van parijs zorgen voor de wetenschappelijke toets en lichten zin en onzin, polulariteit en evolutie van afrodisiaca uitgebreid toe in een voorwoord en vier opstellen die wat meer leesmoeite vergen.

Als een afrodisiacum inderdaad mooi verpakte aandacht is, dan moet dit boek op zich al lustopwekkend zijn. De boekverzorging en het kleurenpalet zijn top en de fotografie van Wout Hendrickx is van een overtuigende kwaliteit. Alleen jammer dat er geen index op afrodisiaca in het boek is opgenomen.

Dit boek schetst een genuanceerd beeld van de werking van afrodisiaca, maar laat met veel overtuiging zien met welke culinaire hoogstandjes je je disgenoot op relatief eenvoudige manier in totale vervoering kan brengen. Afrodisiaca gaan immers beter werken naar mate men er harder in gaat geloven.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Op een bedje van liefde. Topchefs koken met afrodisiaca.
Auteur: Jan Van Parijs
Fotografie: Wout Hendrickx
Uitgeverij:
Lannoo
Jaar: 2007
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-7106-4
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: