vrijdag 28 december 2007

Ben Vinken - ¡Foodie! Belgische Bieren

Ben Vinken is gepokt en gemazeld in de bierwereld. Voor hij bierjournalist en uitgever van gespecialiseerde uitgaven werd waaronder Bierpassie Magazine en Michael Jackson’s Grote Belgische Bieren, tot nader order hét referentiewerk, vervulde hij als jurist en later als marketingsecialist verschillende functies bij grote brouwerijen en consortia. Zo lanceerde hij onder meer Leffe Blond in alle InBev-cafés tegen de zin van zijn bazen die de marktstudies volgden en het bruine abdijbier prefereerden. Verder overtuigde hij zowel VTM als brouwerij Bavik om samen het witbier Wittekerke te produceren, blies hij Pater Lieven nieuw leven in door onder die naam een blonde en een bruine tripel op de markt te brengen en ontwierp hij het etiket voor Hapkin. Zelf noemt Ben Vinken zich nog het liefste ‘de biersommelier’, tevens de naam van zijn bierprogramma op de lifestylezender Vitaya. Een biersommelier gebruikt zijn kennis om het bier vakkundig uit te schenken, te bekijken, te ruiken, te proeven … en te beoordelen. Het vak leerde hij onder meer bij de in 2007 overleden Britse grootmeester Michael Jackson aan wie dit boek ook is opgedragen.

Voor dit boek selecteerde Vinken 64 bieren uit de meer dan 400 verschillende speciaalbieren die in België worden gebrouwen – aan pilsbieren wordt in dit boek geen aandacht besteed. Van elk bier wordt vermeld over welke bierstijl het gaat, uitgaand van de volgende tien basisvariëteiten: abdijbier, trappist, streekbier, witbier, spéciale Belge, Saison, zwaar blond bier, bière brut, bier van gemengde gisting of van spontane gisting. Het bierpaspoort wordt verder aangevuld met de volledige naam, het percentage alcoholvolume en de herkomst. Het verhaal achter elk bier wordt door Vinken in één of meerdere paragrafen kort beschreven en wordt door de auteur persoonlijke ingekleurde met leuke anekdotes en pikante weetjes uit de bierbusiness. Dit wordt aangevuld met zijn persoonlijke proefnotities en een voorstel voor foodpairing. Beer-foodparing belooft immers de culinaire trend te worden in de komende jaren voor gesofistikeerde foodies die de buik vol hebben van alle poeha rond wijnen. Joris Luyten fotografeerde elk door Vinken uitgeschonken bier.

Voorafgaand aan de presentatie van de selectie bieren beschrijft brouwmeester Jef Van den Steen beknopt het brouwproces in een toegankelijke en prettig lezende tekst. De toegankelijkheid van dit boek is ook voor Vinken een aandachtspunt geweest, waardoor dit derde boekje in de trendy ¡Foodie!-reeks een breed publiek zal aanspreken. Door de verwerking van zoveel bierkennis en persoonlijke petites histoires in een handig en luxueus formaat is dit boekje zeker geen doctrinaire bierbijbel, maar eerder een bierkompas dat uitnodigt tot proeven, keuren en vergelijken. Alleen jammer dat er geen plaats werd voorbehouden voor lezersnotities.

[Edward Vanhoutte]


Titel: ¡Foodie! Belgische Bieren
Auteur: Ben Vinken
Fotografie: Joris Luyten
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2007
Collatie: 191 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-7253-5
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Ook in De Leeswolf, 2008/1

Geen opmerkingen: