vrijdag 21 december 2007

Frans van Meeuwen - Gastronomie in België

Het bekende spreekwoord ‘Het is niet al goud wat er blinkt’ blijkt uitermate geschikt om de recensie van dit boek te typeren. Gastronomie in België is een imposant boek van 352 pagina’s dik, in full colour gedrukt op zwaar glossy papier en gebonden in een kartonnen band met goudfolie en reliëfdruk. Het concept is redelijk Elsschotiaans te noemen. Van Meeuwen maakt boeken waarin hij restaurants en producenten in het zonnetje zet met een door hem geschreven korte reportage en drie recepten aangeleverd door de restaurateurs. Vanzelfsprekend worden alle praktische gegevens over de zaak in kwestie vermeld zodat de investering van de opgenomen restaurateurs zich makkelijk laat terugverdienen. De boeken worden in eigen beheer uitgegeven en zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de auteur en de deelnemende restaurants. In 2005 maakte Van Meeuwen het boek Les Bibs Gourmands en in 2004 het boek Vacuümbereiden volgens hetzelfde procédé.

Dit alles zou slechts een voetnoot zijn, ware het niet dat het boek helaas geen gouden aanwinst is. Een ander spreekwoord zegt ‘Er is geen goud zonder schuim’ en ook dat is van toepassing op dit boek. De inleiding van Steve Stevaert, gouverneur van de provincie Limburg, is veruit het beste stuk proza van het hele boek. Stevaert slaagt er immers in om goed en correct Nederlands te schrijven; duidelijk iets waar Van Meeuwen veel moeite mee heeft. Niet alleen overstijgen zijn voorstellingen van de 77 restaurants en een 35-tal producenten nauwelijks het niveau van het opstelwerk van een tienjarige, op elke bladzijde bulkt het van kromtaal, spellings- en werkwoordsfouten. En dat voor een journalist die voor verschillende culinaire vakbladen schrijft, zoals de bio van de auteur vermeldt. Zelfs de meest optimistische lezer wordt er moedeloos van, en vooral… het doet groot onrecht aan de resaurateurs die de auteur in zijn project betrok. Met de fotografie schort er ook al van alles. De contrasten, de kleurbalansen, de scherpte en diepte, het is allemaal net niet zoals het zou moeten. In het slechtste geval doet de voedselfotografie meer denken aan foto’s op de menukaart van het eerste het beste Turkse restaurant. In zijn inleiding kondigt Van Meeuwen een tweede boek aan met herfst- en wintergerechten dat dit boek met lente- en zomergerechten – een thema dat enkel in deze ene zin in de inleiding wordt vermeld – moet aanvullen. We vrezen alvast voor het ergste.

Toch zijn er iets meer dan tweehonderd lichtpuntjes in dit boek te bespeuren, namelijk de recepten waarvan elke restaurateur er drie mocht aanleveren. Alleen die recepten maken de titel van het boek waar. De diversiteit van de recepten weerspiegelt het brede gastronomische palet waarop België zich kan beroemen. Klassieke gerechten uit de terroirkeuken, brasseriegerechten en vernieuwende smaken wisselen elkaar af, en het is duidelijk dat de chefs graag met lokale producten werken. De receptuur is wat aan de beknopte kant, maar wie van wanten weet in de keuken tovert heel wat lekkers uit dit boek. Al bij al toch een boek met een gouden randje.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Gastronomie in België
Auteur: Frans van Meeuwen
Fotografie: Frans van Meeuwen
Uitgeverij:
Frans van Meeuwen, uitgever
Jaar: 2006
Collatie: 352 pp. – ill.
ISBN: geen
Kwalitatieve beoordeling: *
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

Ria zei

hoi
Ik kan het boek les bibs gourmands kopen van frans van meeuwen
heb jij enog idee wat ik daar voor moet betalen/