dinsdag 4 december 2007

Henri Wynants - Culinaire sterren tussen Maas en Rijn

Rond het drielandenpunt waar België, Duitsland en Nederland elkaar raken, vinden we vijf verschillende regio’s, drie talen en drie nationaliteiten in een straal van 50 km. Samen bezitten ze een culturele rijkdom waarvan de gastronomie een belangrijk facet is. De culturele en economische belangen van dit gebied worden behartigd door de Euregio Maas-Rijn die sinds 1991 ongeveer 115 miljoen euro heeft geïnvesteerd in meer dan 300 grensoverschrijdende projecten.

In dit boek belicht Henri Wynants zes culinaire hoogvliegers uit de euregio – twee uit elk land. Voor België zijn dat Restaurant Slagmolen uit Opglabbeek en Hoeve St-Paul uit Lummen, Nederland wordt vertegenwoordigd door Restaurant Rôtisserie Tout à Fait uit Maastricht en In De’n Dillegaard uit Nuth, en voor Duitsland zijn dit Burgstuben-Residenz uit Randerath en Restaurant Charlemagne uit Aachen-Eilendorf. Wat deze zes restaurants gemeen hebben is hun voorliefde voor het koken met streekeigen producten. Daarom mag elke chef, na de voorstelling van zijn restaurant, een lokaal product voorstellen dat in de daaropvolgende recepten wordt gebruikt. Dit gaat van ambachtelijke kaas, natuurzuiver appelsap en chardonnaywijn, over biologische groenten en fruit en asperges tot limousinrunderen die in Aken worden gekweekt. De lezer krijgt dus in dit fraaie boek naast mooie journalistieke stukjes over restaurants en lokale producenten ook bijna vijftig toprecepten, van elke chef een achttal. De uitvoering van die recepten vergt van de amateurkok wel wat keukenervaring. De recepten vormen zowel qua kooktechniek als productenkennis een grotere uitdaging dan het doorsnee kookboek, maar het resultaat is recht evenredig met de moeilijkheidsgraad. Zoals recepten als ‘Cannelloni van tonijn en rilletes van kalfswang, witte aspergecrème uit Ransdaal, olie van peterselie en ganzenleverschuim’ of ‘Carpaccio van rode biet met tartaar van bisonfilet en kastanjekreeftjes’ al laten vermoeden, gaat het hier immers om onvervalste restaurantfood.

De boekverzorging is, zoals we dat van Stichting Kunstboek ondertussen gewoon zijn, voorbeeldig. Het gebonden boek heeft een vierkant formaat, een zuivere vormgeving en bevat meer dan 100 reportagefoto’s en foto’s van mooi in beeld gebrachte gerechten. Achteraan is een index op ingrediënt opgenomen die de recepten ontsluiten maar aan een echte inhoudsopgave op het boek heeft men niet gedacht. De lezer moet dus door het hele boek bladeren en lezen om alles te ontdekken wat erin verborgen zit. Maar met een boek van dit niveau kan dit bezwaarlijk erg worden genoemd.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Culinaire sterren tussen Maas en Rijn
Auteur: Henri Wynants
Fotografie: Joris Luyten
Uitgeverij: Stichting Kunstboek
Jaar: 2006
Collatie: 156 pp. – ill.
ISBN: 90-5856-181-X
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: III

Geen opmerkingen: