vrijdag 21 december 2007

Gido van Imschoot - De smaak van wijn. Welk gerecht bij welke wijn

Gido Van Imschoot is geen onbekende bij de wijnamateurs en professionele sommeliers. Hij is wijnverantwoordelijke in de Hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge, hij is voorzitter van de Professionele Vlaamse Sommeliers en culinair journalist voor onder andere De Standaard, Culinaire Ambiance, Wine Media & Events en Kunsttijdschrift Vlaanderen. In 2005 publiceerde hij Terug naar de wijngaard (Davidsfonds) waarin hij 32 Franse wijnbouwers aan het woord liet over de passie en het metier van het wijnbouwersvak. Voor zijn nieuwe boek De smaak van wijn beperkt Van Imschoot zich gelukkig niet tot de Franse wijnen maar laat hij de lezer de rijke en fijne smaken van de wereldwijnen ontdekken.

De ondertitel van het boek verraadt meteen de onconventionele opzet van het boek. Van Imschoot zet de wereld op zijn kop door zich af te vragen welk gerecht er bij welke wijn hoort, terwijl een sommelier veelal een antwoord moet kunnen geven op de vraag welke wijn er bij welk gerecht hoort. Maar vooraleer hij aan het beantwoorden van deze vraag toekomt, vertelt Van Imschoot in een eerste hoofdstuk een lezenswaardige geschiedenis van de smaak en wijdt hij de lezer in een tweede hoofdstuk in in de basiselementen van de wijnbouw. De auteur onderzoekt de verschillende aspecten die de smaak van wijn bepalen: de soort druif, de herkomst, en de manier waarop de wijn wordt gemaakt en opgevoed. Verder geeft hij een inleidende cursus wijnproeven, en introduceert hij de diverse bereidingswijzen als meebepalende factor bij de wijnkeuze. Het onderzoek in het tweede hoofdstuk leidt tot een indeling van rode en witte wijnen in het derde hoofdstuk. Van Imschoot onderscheidt 5 types witte en 4 types rode wijn op basis van smaak en aroma’s. Bij de witte wijnen varieert dit van lichte frisse wijnen vol fruit naar eerder krachtige wijnen met een beetje houtlagering tot complexe, smaakrijke wijnen en zoete wijnen. Bij de rode wijntypes varieert dit van fruitige, drinkwijnen gevolgd door wijnen met meer kracht en body tot taninnerijke wijnen en complexe, grote wijnen. Bij elk wijntype werden tussen de twee en de vier recepten gecreëerd door de chef-koks van de Hotel- en toerismeschool Spermalie uit Brugge. De recepten zijn schoolvoorbeelden van overzichtelijkheid met aandacht voor de afwerking en worden geflankeerd door paginagrote foto’s. Bij elk gerecht hoort ook nog eens een wijnadvies, zodat de vraag welk gerecht er past bij welke wijn wordt ingevuld door een antwoord op de vraag welke wijn er vervolgens bij het gerecht past. Met alcohol versterkte wijnen, roséwijn en mousserende wijn vormen telkens het onderwerp van een apart hoofdstuk mét recepten. Een afsluitend hoofdstuk bespreekt de klassieke combinatie van wijn en kaas.

Door de samenhang tussen de twee inleidende hoofdstukken die essentiële informatie bevatten over de vinificatie, druivenrassen en het wijnproeven met de ‘praktische’ hoofdstukken waarin recepten worden gecreëerd bij elk wijntype, bedient dit boek een dubbel publiek. Zowel de (beginnende) wijnliefhebber als de amateurkok worden in de gelegenheid gesteld te proeven van elkaars passie en kennis wat de kans op een evenwichtige culinaire combinatie vergroot.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De smaak van wijn. Welk gerecht bij welke wijn
Auteur: Gido van Imschoot
Fotografie: Andrew Verschetze
Uitgeverij: Davidsfonds
Jaar: 2007
Collatie: 176 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5826-450-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: