vrijdag 21 december 2007

Jacques Mercier - De verleiding van chocolade

In 1857 verhuisde de Zwitser Jean Neuhaus naar België en opende in de Brusselse Koninginnegalerij een winkel van hoestbonbons, witte drop en zoethout tegen maagpijn. Veertig jaar later zag de familie Neuhaus in de opmars van de chocolade in Europa, en in het bijzonder in België, een kans om de winkel uit te bouwen tot een confiserie en chocolaterie. De definitieve introductie in de chocoladewereld kwam er na de historische uitvinding van de praline in 1912 door Jean Neuhaus junior, de kleinzoon van de stichter, en de ontwikkeling door diens vrouw van de ballotin of het doosje waarin pralines in verschillende lagen naast en bovenop elkaar werden geschikt, gescheiden door een papiertje. Momenteel is Neuhaus een beursgenoteerd bedrijf met 1.400 winkels wereldwijd en 100 in België. De winkel in de koninginnegalerij is er nog altijd een van.

Jacques Mercier schreef dit boek naar aanleiding van het 150-jarig bestaan van Neuhaus. De oorspronkelijke Franse titel – La tentation du chocolat – verwijst naar de naam van de legendarische praline van Neuhaus die in 1958 werd ontwikkeld en momenteel nog altijd wordt geproduceerd. Op de cover staat een andere even legendarische praline afgebeeld, namelijk de Caprice. Het hele assortiment van Neuhaus wordt in het voorlaatste hoofdstuk van dit boek voorgesteld, vóór een hoofdstuk met acht recepten met chocolade die de lezer ongetwijfeld doet zwichten voor de verleiding, als dat nog niet eerder was gebeurd. Wie aan die laatste hoofdstukken toekomt heeft immers een boeiende chocoladeroman gelezen die meer is dan een geschiedkundig naslagwerk. Dit boek doet de evolutie van de chocolade doorheen de eeuwen uit de doeken en verweeft die met de geschiedenis van het gevierde chocolademerk. Het boek begint bij de uitvinding van de praline en presenteert in een eerste hoofdstuk een beknopte bedrijfsgeschiedenis van Neuhaus om vervolgens terug te keren in de tijd en de ontdekking van de chocolade te vertellen. Via Mexico en Spanje kwam de chocolade in Frankrijk, Italië, Duitsland, Engeland, Zwitserland en tenslotte België terecht. De geschiedenis van de Belgische chocolade vanaf de 15de eeuw is dan ook het onderwerp van een mooi geïllustreerd en goed gedocumenteerd hoofdstuk waarin ook andere producenten dan Neuhaus een plaats krijgen. De volgende hoofdstukken handelen onder andere over de (historische) toepassingen van chocolade in de geneeskunde en de schoonheidsindustrie, de verwerking van chocolade van boon tot cacaomassa, de chocoladeproductie en het chocolade-assortiment. Aan de rol van de chocolade in de kunst is alweer een apart hoofdstuk gewijd waarin literatuur, film en theater aan bod komen.

Dit boek is met veel zorg voor historiciteit samengesteld en wordt geïllustreerd met afbeeldingen van historisch materiaal en productiefoto’s uit de ateliers van Neuhaus. De vertaling uit het Frans is van prima kwaliteit. De kleine, thematische porties waarmee de informatie uit elk hoofdstuk aan de lezer wordt geserveerd, bevordert de degustatie van dit boek als was het een doosje pralines van Neuhaus zelf.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De verleiding van chocolade
Auteur: Jacques Mercier
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2007
Collatie: 240 pp. – ill.
ISBN: 978-90-209-7406-5
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: