vrijdag 21 december 2007

Kolet Janssen & Sara Jonkers - Ik Smelt… Het lekkerste boek over chocolade

Wie nu nog een boek over chocolade wil schrijven moet ofwel zeer origineel uit de hoek komen of over kennis beschikken die zeldzaam is. In de voorbije jaren werden er immers heel wat chocolade-encyclopedia en kookboeken over chocoladebewerking voor beginners, gevorderden en professionals op de markt gebracht. In elk van die werken wordt het succes van chocolade steevast verklaard door het troostende effect dat de aanwezige anandamide teweegbrengt en door de herinneringen aan de onbezorgde kindertijd die het eten van chocolade opwekt. De meeste kinderen eten dan ook meerdere keren per week chocolade in verschillende vormen. Maar net zoals chocolade niet alleen voor kinderen is bedoeld, spreekt dit boek een brede en niet gedefinieerde leeftijdsgroep aan. En hierin ligt zowel de originaliteit als de zwakte van het boek.

De inhoud van het boek kan in vijf thema’s worden onderverdeeld. In een eerste deel wordt de geschiedenis, de productiewijze, en het gebruik van chocolade voor lichaamsverzorging in korte teksten beschreven. Een tweede deel geeft een soort mini-encyclopedie van chocoladeproducten. Hierin kom de lezer vanalles te weten over chocoladepasta, chocoladefiguren, chocoladelollies, hagelslag enzomeer. In een derde deel worden in willekeurige volgorde een keuze van verschillende repen en tussendoortjes voorgesteld die je in de winkel kan vinden. Een vierde deel presenteert zestien recepten met chocolade voor kinderen waarvan tien makkelijke, vier voor koks met meer ervaring en twee voor experten. In een vijfde deel krijgt de lezer weetjes over chocolade, worden er twee verfilmde boeken besproken met chocolade als centraal thema, worden er drie tips gegeven om met chocolade te knutselen en passeren er een vijftal spelletjes met chocolade de revue. Een lijst met internationale adressen van chocolademusea en –festivals sluit dit boek af. Verspreid over het boek staan ook drie verhalen en dertien gedichten en versjes over chocolade.

Geen enkele van de vijf delen slaagt erin de bestaande chocoladeliteratuur te verrijken met een nieuw of origineel inzicht. De originaliteit van het boek ligt in de som van de delen waarbij vooral de verhalen en de versjes zorgen voor de samenhang. Zoals gezegd ligt zowel de sterkte als de zwakte van dit boek in het concept om verschillende leeftijdsgroepen te bedienen. De kleinsten luisteren graag naar de versjes en kijken naar de kleurrijke foto’s, de verhalen kunnen worden voorgelezen of gevorderde lezertjes kunnen ze zelf lezen, en de informatieve delen kunnen door oudere kinderen en volwassenen worden gelezen. Begeleiding van volwassenen is nodig bij de recepten, spelletjes en knutseltips. Ik Smelt… is wellicht het lekkerste van de overbodige boeken over chocolade.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Ik Smelt… Het lekkerste boek over chocolade
Auteur: Kolet Janssen & Sara Jonkers
Fotografie: Bart Luijten & Ilse Michiels
Illustraties: Ilah
Uitgeverij:
Davidsfonds/Infodok
Jaar: 2007
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 978-90-76830-82-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Ook in De Leeswelp, 2007/6

Geen opmerkingen: