maandag 19 november 2007

Herman den Blijker - Herrie in de keuken!

Naar het voorbeeld en het format van het Channel 4 programma Kitchen Nightmares (Oorlog in de Keuken) waarin Gordon Ramsay een noodlijdend restaurant voor één week overneemt om het terug winstgevend te maken, vroeg het Nederlandse RTL5 aan Herman den Blijker om iets gelijkaardigs te doen in Nederland onder de titel Herrie in de keuken. Herman den Blijker, roepnaam Herrie, is een Nederlandse chef die een paar keer op de rand van het faillissement heeft gestaan, even een michelinster heeft gehad in zijn Rotterdams restaurant Den Engel, ondertussen een vijftal zaken uit de grond heeft gestampt in Rotterdam en Amsterdam en zich met zijn vaste zakenpartner David Crouwel sinds 2005 op zijn tv carrière concentreert.

Dit boek, Den Blijker’s eerste kookboek, is het resultaat van het bovenvermelde programma en is een vreemd allegaartje van verslagjes van zijn wedervaren met de acht restaurants die hij weer op de sporen zette, ontboezemingen over zijn eigen passie en obsessie voor de beste producten, poëtisch proza over lam, rund, kaas, Vlissingen, een vissersboot of de jacht, reisimpressies uit Madrid en een uiteenzetting over het rijpen van rundsvlees. Het concept en de teksten van dit boek zijn niet van Den Blijker zelf maar van de ervaren publicist Jaap van Rijn die ervoor gekozen heeft het Rotterdamse kromtaaltje van Den Blijker integraal en tot vervelens toe in het boek te verwerken. Er komt zelfs een verklarende woordenlijst aan te pas met ‘Herrietaal’. In Nederland overspoelt dit soort populair taalgebruik met sneltreinvaart de televisie-, radio- en kookboekenwereld, maar in Vlaanderen wordt dit vooralsnog als onverzorgd Nederlands aangezien.

De boekverzorging is uitstekend en de licht onderbelichte fotografie versterkt het overheersend gebruik van zwart in de vormgeving van het boek. Toch staat de kwaliteit van de vorm in fel contrast met de coherentie van de gepresenteerde inhoud. De amper dertig recepten, waar overigens niets op aan te merken valt, veranderen daar weinig of niets aan.

Herman den Blijker is Gordon Ramsay niet, en dat is er duidelijk aan te zien.

[Edward Vanhoutte]


Titel:
Herrie in de keuken!
Auteur: Herman den Blijker. Opgetekend door Jaap van Rijn.
Fotografie: John Vane
Uitgeverij:
Fontaine Uitgevers
Jaar: 2006
Collatie: 120 pp. – ill.
ISBN: 90-5956-164-3
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: