maandag 12 november 2007

Ainsley Harriott - Het grote BBQ boek

Met deze Nederlandse vertaling van Ainsley’s ultimate Barbecue Bible zijn zowel de fans van Ready Steady Cook gastheer Ainsley Harriott als de barbecue adepten onder ons weer geriefd. Dat niet alle recepten origineel zijn maar eerder werden gepubliceerd in Nederlandse vertaling in Ainsley’s barbecuefestijn weze Harriott bij deze vergeven, het maakt immers deel uit van de opzet van dit boek. Sinds hij zijn eerste barbecueboek liet verschijnen heeft hij naar eigen zeggen zoveel nieuwe recepten verzameld dat de nood voor een nieuw boek zich aandiende. Die vulde hij aan met eerder gepubliceerde recepten zodat dit boek ware bijbelalures kreeg. En het moet gezegd, er zijn weinig barbecueboeken die zo compleet zijn. Naast de obligate informatie over soorten barbecues en een exhaustieve reeks tips en technieken komen de recepten aan de beurt in een klassieke onderverdeling: basisrecepten, voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, nagerechten en dranken. Het boek sluit handig af met een zestal thematische barbecuemenus die meteen ook een staalkaart vormen van het aanbod. Oosterse, Mediterrane, Zuid-Afrikaanse, Australische, Jamaicaanse en klassieke Europese (Britse) gerechten wisselen elkaar af.

Dat men zowel in de zomer als in de winter kan barbecuen is niet de enige reden waarom dit boek er een is voor alle seizoenen. Alle gerechten kunnen immers ook binnenshuis klaar worden gemaakt in de grillpan, onder de grill, in een hete oven of zelfs in de modale koekenpan.

Bij elk recept wordt een overzichtelijke ingrediëntenlijst gepresenteerd, en dankzij de eenvoudige en stapsgewijze instructies zijn de meeste gerechten voor iedereen haalbaar. Wie het niet zo voor koken heeft kan zich vermeien met de inleidinkjes bij elk recept. De ene keer is dit een persoonlijke anekdote van Harriott, de andere keer geeft die wat meer informatie over het gerecht of de ingrediënten, en dan weer is het een kleur- en geurrijke beschrijving van het gerecht zelf. De functionele fotografie en de gekleurde bladen die hier en daar zijn ingelast zorgen dan weer voor een eigentijds look. Gewoon een goed boek.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Het grote BBQ boek
Auteur: Ainsley Harriott
Fotografie: Gus Filgate
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2005
Collatie: 224 pp. - ill.
ISBN: 90-5897-369-7
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: