woensdag 14 november 2007

Brian Glover - Fruit in de keuken. Van voorgerecht tot dessert

Een keur aan auteurs vullen dit boek met vierenvijftig gerechten waarin het basisingrediënt uit fruit bestaat. Van de brunch, over voorgerechten, soepen en salades, tot hoofdgerechten en natuurlijk desserts, jams en chutneys, kan fruit op het menu staan in zoete en hartelijke combinaties, bijvoorbeeld met vlees, vis, of groenten. De verschillende soorten seizoensfruit worden in de eerste twintig bladzijden van dit boek voorgesteld. Naast citrusvruchten, bessen en fruit uit de boom- of wijngaard, worden ook exotische en tropische vruchten besproken en worden enkele tips voor het kopen, bewaren en schoonmaken van fruit meegegeven. Een bladzijde verder gaat het over koken met fruit en nog een bladzijde verder over fruit en gezondheid. Hoewel deze inleidende bladzijden van de hand van Brian Glover zeer vlot geschreven zijn, overstijgen ze met moeite het modale Flair- of Libelle-gehalte. Blijkbaar hebben sommige mensen echt wel baat bij een toelichting over het verschil tussen een perzik, een nectarine of een abrikoos. Bij warme gerechten kunnen ze nochtans probleemloos door elkaar worden vervangen.

Het receptengedeelte is ordentelijk en smaakvol ingericht met oog voor vormgeving en kleur. Niet alle recepten zijn origineel. Wie kookboeken in huis heeft waaraan bovenvermelde auteurs hebben meegewerkt, zal het een en het ander – tot de foto’s toe – herkennen. Maar dat kan het plezier van het koken met fruit niet bederven. Gezien de veelzijdigheid en de veelheid van het auteurscollectief, is er veel variatie in dit boek terug te vinden. De oosterse, westerse en Australische keuken komen hier volop aan bod, met als meest geslaagde gerecht de Thaise papajasalade met pijlstaartinktvis van top-chef Vatcharin Bhumichitr. Een mooie tweede plaats is in mijn opinie weggelegd voor de Aziatische eendenborst met gerookte theeblaadjes en een mango-sesamsalsa van Louise Pickford. Maar liefhebbers van het zoetere werk moeten niet wanhopen bij het lezen van deze hartige gerechten. Muffins, strüdels, taarten, trifles, pannenkoeken, wafels, ze komen allemaal aan bod.

Dit is een alleraardigst, verzorgd en zomers boek dat door zijn register op fruitsoort, hoofdingrediënt en gerecht handig is voor wie verrassend uit de kookhoek wil komen met fruit.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Fruit in de keuken. Van voorgerecht tot dessert.
Auteur: Brian Glover, Vatcharin Bhumichtr, Maxine Clark, Linda Collister, Manisha Gambhir Harkins, Kate Haberson, Jane Noraika, Elsa Petersen-Schepelern, Louise Pickford, Sonia Stevenson, Linda Tubby, Laura Washburn, en Lindy Wildsmith.
Fotografie: Ryland Peters & Small
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2006
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-518-5
Oorspronkelijke titel: Fruit, from salads to tarts.
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: