Het Royal Windsor Hotel Grand Place in Brussel is een vijfsterrenhotel en een van de tophotels van onze hoofdstad. Het biedt onder andere een tiental fashion rooms aan voor wie het kan betalen: kamers die ingericht en aangekleed werden door Belgische mode-ontwerpers zoals Nina Meert, Kaat Tilley, Nicolas Woit, Romy Smits, Pascale Kervan, Haider Ackermann, Marina Yee, Jean-Paul Knott, Mademoiselle Lucien en Gerard Watelet. Bij deze modekamers creëert Sophie Tordoir, de chef patissier van het hotel, telkens een zomer- en een wintercollectie fijne patisserie waarvan je er elke dag drie kunt proeven tijdens de Fashion Tea Time in de Waterloo Bar van het hotel (elke dag van 15-17u.30 voor € 9,5 per persoon).
Bij de laatste zomercollectie liet ze zich hierbij inspireren door haar herinneringen aan de smaken en texturen van haar kinderjaren. Dit is meteen ook het thema van het laatste deel in dit uiterst geslaagde patisserieboek.
In zes hoofdstukken presenteert Sophie Tordoir 73 zoete lekkernijen – en niet 78 zoals de uitgever ons wil laten geloven op de achterflap van het boek – voor de amateur banketbakker. Een groot deel van de recepten zijn ook goed haalbaar voor absolute beginnelingen, maar die hebben niet direct suikerthermometers, silicone bakvormen of branders bij de hand. Toch is het materiaal niet het belangrijkste in dit boek, maar de bereidheid om Tordoir te volgen in haar soms bewerkelijke recepten. Het bereiden van patisserie is dan ook een ambacht en het maken van de rijstebrij voor de rijsttaart of het kloppen van de flan voor de meesterlijke flantaart is werkelijk een genot. Naast deze twee klassiekers, aangevuld met tiramisu, saint-Honoré, miserable en javanais, zijn er ook vernieuwende creaties in dit boek te vinden en dan vooral in het laatste deel ‘De kindertijd, mijn bron van inspiratie’: sushi van ananas met kruiden, nougat glacé met milkshake en marshmallows. De ravioli met geitenkaas en de gevulde cannelloni met crème van blauwe druiven uit dit deel zijn absolute topdesserts–dat we bij dit laatste gerecht ook ingedikt duivensap (sic) kunnen serveren, nemen we er dan graag bij. Ik heb verschillende recepten uitgeprobeerd, me verbaasd over het relatief minimale suikerverbruik, vrienden verrast met de delicate smaken van het resultaat, en voor één keer leek wat uit de oven kwam ook werkelijk op de overigens voortreffelijke foto’s van Tom Swalens.
De overige delen in dit boek zijn van even grote kwaliteit. In ‘Zondagse Brunch’ komen scones en muffins, wafels, koekjes, flappen en bollen aan bod en in ‘Koffiepauze’ laat Tordoir je verlekkeren bij recepten van koekjes en snoepjes. De ‘Kleine lekkernijen’ zijn het minst indrukwekkend, maar dat wordt meteen goedgemaakt door de taarten en het gebak in ‘Vieruurtje bij oma’. ‘Feestelijke desserts’ en het reeds besproken ‘De kindertijd’ ronden dit boek, overigens zonder ingrediëntenindex, af. Een topboek van een absoluut Belgisch talent.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Zoets. De patisserie van Sophie Tordoir in the Royal Windsor Hotel Grand Place.
Auteur: Sophie Tordoir
Fotografie: Tom Swalens
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2005
Collatie: 144 pp. - ill.
ISBN: 90-209-6165-x
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten