Met de enorme hausse van het thuis- en het hobbykoken van de laatste jaren en de belangstelling voor eerlijke en heerlijke producten, is de aandacht voor delicatessenwinkels, exotische markten en de rechtstreekse verkoop bij de boer exponentieel gestegen. Vertrekkend vanuit het aanbod van zijn eigen delicatessenwinkel Cadogan & James in het Britse Winchester, presenteert James Martin, een van de bekendste Britse celebrity chefs, ons een ‘nieuwe’ manier van koken. Dit valt echter wat tegen, gezien de tijd die er verstreken is tussen deze Nederlandse vertaling en de publicatie van het originele Delicious. The deli cookbook in 2000. Wat vijf jaar geleden nieuw was, is ondertussen een goed ingeburgerde gewoonte geworden bij de meeste hobbykoks. Boerenmarkten, biologische producenten, leveranciers van eerlijke producten en delicatessenwinkels worden vlot gefrequenteerd in de zoektocht naar kwaliteit van onafhankelijke producenten. Niettemin is dit boek een aardige verzameling van drieënnegentig uiterst smakelijke recepten.
De recepten werden onderverdeeld in de categorieën voorgerechten, hoofdgerechten, bijgerechten, eengangsmaaltijden, desserts en gebak, en chutneys en conserven. De recepten in dit boek worden voorafgegaan door een prettig lezende inleiding over de verschillende producten die in een delicatessenwinkel te verkrijgen zijn, en elke afdeling wordt ingeleid door een korte tekst. Dertig kleurenfoto’s worden spaarzaam over het boek verdeeld, en een veelvoud aan zwart-wit foto’s verduidelijken min of meer de gehanteerde technieken. De index die het boek afsluit is tot op zekere hoogte een bruikbaar instrument, maar werd onzorgvuldig samengesteld. Zo staat bresaola met gekonfijte citroenschil en rucola wel onder ‘bresaola’, ‘rucola’ en ‘salades’ vermeld, maar salade van speck, artisjokken en bloedworst is niet terug te vinden onder ‘artisjokken’ of ‘bloedworst’. En er schort wel meer aan dit boek. Het lijkt er immers op dat de uitgever de voorlaatste versie van de vertaling heeft gepubliceerd en niet de definitieve. Zinnen lopen mank of werden qua woordvolgorde letterlijk uit het Engels vertaald, en hier en daar zijn woorden uit een eerdere vertaalpoging blijven staan. Zelfs op de binnenomslag staat een zinsdeel zonder werkwoord. En dat is jammer, want ondanks zijn wat gedateerde vernieuwende waarde, is dit een uiterst verdienstelijk boek voor wie van de delicatessenwinkel houdt. De originele versie is trouwens nog altijd verkrijgbaar bij de Britse uitgever.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Verrukkelijk! Een nieuwe kijk op koken.
Auteur: James Martin
Fotografie: William Reavell
Uitgeverij: Good Cook Publishing
Jaar: 2005
Collatie: 144 pp. - ill.
ISBN: 90-7319-100-9
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten