zondag 11 november 2007

Carla Kentgens - Koken voor vrienden

Carla Kentgens is zaakvoerster van Carla’s Cookery in Helmond (NL), een volgens haar website uniek bedrijf dat tegelijkertijd kookschool, één-tafel restaurant en cateringbedrijf is. Wie de tafel voor een avondje boekt en aanschuift met vrienden, krijgt tips hoe het beste gasten te ontvangen en tegelijkertijd ontspannen met hen aan tafel kan zitten. De receptuur van de recepten en tips over wijnen krijgen de klanten mee naar huis. Het boekje Koken voor vrienden, dat eigenlijk een heruitgave is van haar eerste kookboek Koken voor dierbare gasten uit 1997, past perfect thuis in dit concept. Het boek opent met enkele tips over het ontvangen van gasten, en presenteert vervolgens één amuse-gueule van het huis, elf koude voorgerechten, zeven warme voorgerechten, acht soepen, zes tussengerechten, zeven hoofdgerechten met vis, zeven met vlees, twee met gevolgelte (sic), vier met wild, negen bijgerechtjes (garnituren), vijf desserts en één recept voor koekjes voor bij de koffie. Het boek besluit met vijf receptjes voor basisfonds, een verklarende woordenlijst met keukentermen en een register.

De recepten in dit boekje zijn overzichtelijk gepresenteerd en in een duidelijke taal geschreven. Bij achttien recepten staat op de rechterbladzijde ook een foto van het gerecht afgedrukt. Kentgens geeft bij de meeste gerechten een wijnsuggestie mee, en hier en daar wordt een extra tip meegegeven over de voorbereiding van schotel. De recepten zijn over het algemeen voor vier of zes personen berekend, met één grappige uitzondering: bij ‘Haas op moeders wijze’ schrijft Kentgens ‘voor zeker 20 personen’. Naast dit recept voor haas, die ik persoonlijk veel langer dan 24 uren zou laten versterven in de marinade, zijn de eenvoudig te bereiden soep met slakken, de consommé met zuurkool en oesterzwammen en de peren gevuld met amandelspijs gerechten die zeker de moeite waard zijn.

Kentgens presenteert in dit boekje een ietwat klassieke Franse keuken met hier en daar een mediterrane toets. En dat is vooral te merken aan het veelvuldig gebruik van sausen: kreeftensaus, amandelsaus, port-druivensaus, ganzenleversaus, morieljesaus, … Het handige van dit kookboek is dat de gerechten en de sausen afzonderlijke ingrediëntenlijsten hebben en duidelijk van elkaar gescheiden worden in de receptuur. Daardoor is dit boek een handig instrument voor de creatieve kok die op zoek is naar dit ene sausje bij zijn of haar eigen creatie. Alhoewel het boekje ietwat ongeïnspireerd en ‘veilig’ overkomt, zet het op die manier toch aan tot combineren en experimenteren.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Koken voor vrienden
Auteur: Carla Kentgens
Uitgeverij: Van Dishoeck
Jaar: 2004
Collatie: 103 pp. – ill.
ISBN: 90-269-3653-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: