zaterdag 10 november 2007

Bill Granger - Man in de keuken

De Australische restaurateur Bill Granger is bij ons relatief onbekend, maar in de Engelstalige wereld heeft hij de status van celebrity chef al bereikt. Niettegenstaande dit nog maar zijn tweede kookboek is (na Sydney food in 2000), is hij een van die sterrenchefs die regelmatig en wereldwijd te zien zijn in televisieshows en graag bijdragen leveren aan bijvoorbeeld Food Illustrated en BBC Good Food.

Granger wordt alom geprezen omwille van zijn ondernemerszin. Als academiestudent kookte hij in zijn moeders keuken voor een zaak die met een tearoom-licentie geen gerechten in de eigen keuken mocht klaarmaken. In 1993 opende hij op 22 jarige leeftijd zijn eerste café-restaurant bills in Syndey, gevolgd door bills2 drie jaar later. De kaart in die twee restaurants verraden Grangers voorliefde voor de delicate smaken van de Aziatische keuken, en de opening van zijn derde restaurant Billy Kwong dat hij samen met Kylie Kwong runt, was dan ook een logische volgende stap.

De bescheiden status van deze chef in onze contreien heeft de uitgever van dit boek er waarschijnlijk toe bewogen om de oorspronkelijke titel Bills food ietwat ongelukkig te vertalen naar Man in de keuken. Het is een beetje zoals Jamie Olivers Jamie’s kitchen te vertalen naar Gerechten van een kwajongen. De Nederlandstalige titel van Bills food zou wel eens de indruk kunnen wekken dat dit een kookhandleiding is voor culinair onhandige exemplaren van het mannelijke geslacht. Man in de keuken is echter op alle vlakken een geslaagd kookboek dat perfect past in de huidige easy no-nonsense trend die bijvoorbeeld ook in de boeken en TV-reeksen van Ainsley Harriot, Nigella Lawson en Orlando Murrin gepredikt wordt en bij Piet Huysentruyt en op Vitaya in ons taalgebied. Granger presenteert 117 snelle en makkelijke recepten in vier hoofdstukken: ontbijt, lunch, theetijd en diner. Het boek sluit af met een lijstje van kookboeken die hem hebben geïnspireerd en een index op de gerechten. Elk hoofdstukje wordt summier ingeleid, en de verschillende korte recepten zijn opgesteld in een klare taal en hebben een overzichtelijke vormgeving meegekregen. Soepen, salades, pasta’s, oosters geïnspireerde gerechten, dressings, sauzen, gebak en desserts worden in een strak tempo aan de lezer gepresenteerd. De recepten profiteren van een puike vertaling waarin geen woord teveel staat. Integendeel. Hier en daar is er een slordigheid in de recepten geslopen zodat wie de appel-bosbessentaart maakt wel een bosbessentaart in de oven schuift, maar de gestoofde appels op het aanrecht vindt. Het vervelende aan de indeling van dit boek is echter dat wie op zoek is naar een gepast dessert, dit zowel bij ‘theetijd’, ‘diner’ en zelfs bij ‘ontbijt’ moet gaan zoeken. Maar de paginagrote foto’s van Petrina Tinslay die ervoor zorgen dat dit ook een kijkboek is, compenseren dit kleine ongemak ruimschoots. Het boek heeft een handig formaat en blijft tijdens het koken makkelijk open liggen.

Met dit boek kan Bill Granger zijn bekendheid hopelijk ook uitbreiden naar het Nederlandstalige taalgebied. Benieuwd hoe de uitgever de titel van Grangers derde boek Bills Open Kitchen zal vertalen.

[Edward Vanhoutte]



Titel: Man in de keuken
Auteur: Bill Granger
Fotografie: Petrina Tinslay
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2003
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-115-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: