woensdag 14 november 2007

Rose Gray & Ruth Rogers - River Cafe Kookboek Easy 2

Never change a winning team, en zeker niet als die een succesformule te pakken heeft. Dit moeten ook Rose Gray en Ruth Rogers, de eigenaars en chefs van het Londense River Café hebben gedacht bij het plannen en schrijven van hun zesde kookboek. River Cafe Kookboek Easy 2 is het vervolg op River Cafe Kookboek Easy, dat vorig jaar in een Nederlandse vertaling verscheen. In 147 eenvoudige recepten staat opnieuw de eerlijke en innovatieve Italiaanse keuken centraal. Dezelfde Italiaans voorraadkast met ingrediënten uit het zuiderse land wordt in veertien thematisch opgevatte hoofdstukjes aangesproken. Twaalf variaties met mozarella en elf salades openen het boek, waarna gepekelde, gerookte en gedroogde vis en vlees aan bod komen. Let wel, dit hoofdstuk gaat niet in op het pekelen, roken en drogen van vis en vlees, maar geeft enkele recepten om die in smakelijke gerechten te verwerken. Pastaliefhebbers kunnen twee hoofdstukjes lang hun hartje ophalen aan verschillende recepten voor pasta met tomaten en vis. Een hoofdstukje soepen ontbreekt in geen enkel van de River Cafe kookboeken, en voor dit boek hebben de auteurs voor gemakkelijk te bereiden maaltijdsoepen gekozen. Kikkererwten, brood, borlottibonen, doperwten, pompoen en rijst zorgen voor de stevigheid in deze regionale gerechten die contrasteert met de lichte visgerechten uit het volgende hoofdstukje. Bij het hoofdstuk ‘Gevogelte met wijn’, geven de dames voor de eerste keer in hun kookboekencarrière wijnsuggesties bij de recepten. Dat doen ze door een bepaalde druivensoort aan te bevelen bij een bepaald gerecht. Dit zou door meerdere auteurs van kookboeken moeten worden nagevolgd. Al te vaak worden wijnen aangeraden die nergens of moeilijk te krijgen zijn, terwijl een wijn van een bepaalde druivensoort veel makkelijker op de kop te tikken is. Bij het hoofdstuk over gebraden vlees is mijn absolute favoriet het recept voor runderschenkel dat op 70° een twaalftal uren in rode wijn met look, tijm, peper en zout moet garen. De authentieke mediterrane smaak van gegrilde vis en vlees en Italiaanse groenten vormen de overgang naar de zoete afdeling van dit boek. Achtereenvolgens komen aan bod: een hoofdstukje vruchten uit de oven, nagerechten met citroen – met een fantastisch recept voor citroen, ricotta en pijnboompittentaart –, en desserts met chocolade en koffie. Een register op ingrediënten en recepten wijst de lezer de weg tussen al dit lekkers. In vergelijking tot het eerste Easy boek werd er iets spaarzamer omgesprongen met de veelkleurigheid van de vormgeving, zonder aan de functionaliteit van de kleuren te raken. Het resultaat is een leesbaar boek met een rustige bladspiegel en mooie foto’s die loodrecht op het gerecht zijn genomen. Rose Gray en Ruth Rogers hebben opnieuw een boek vol inspiratie gemaakt voor wie van ongecompliceerd koken en eerlijke ingrediënten houdt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: River Cafe Kookboek Easy 2
Auteur: Rose Gray & Ruth Rogers
Uitgeverij: Kosmos - Z&K Uitgevers
Jaar: 2006
Collatie: 288 pp. - ill.
ISBN: 90-215-8344-5
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: