Ofwel zijn bakkers vrijgevige mensen, ofwel kunnen ze niet tellen. Tot die conclusie komt een oplettende lezer bij het doornemen van het boek Brood. 100 internationale recepten van de Britse bakker/beeldhouwer/chef Paul Hollywood. In tegenstelling tot wat de titel laat vermoeden bevat dit boek immers 101 recepten voor brood en afgeleide producten, gaande van eenvoudige basisbroden over traditionele recepten uit exotische landen tot croissants, pannenkoeken en zelfs ijs. Dit eerste boek van Paul Hollywood presenteert een staalkaart van de veelzijdigheid van deze broodchef. De auteur groeide op in de bakkerij van zijn vader in Liverpool, en voor hij zich ook aan het bakken en creëren van brood zou wijden, volgde hij een opleiding tot beeldhouwer. Zijn creatieve veelzijdigheid als bakker verfijnde hij in de keuken van o.a. The Dorchester Hotel, the Chester Grosvenor Hotel het Cliveden Hotel. Met zijn Hollywood Bread Academy in Canterbury leerde hij enkele jaren lang de knepen van het vak aan zowel chefs als het geïnteresseerde publiek. Momenteel levert hij met zijn bedrijf Hollywood Company Deli zijn eigen broodsoorten aan exclusieve Londense restaurants en supermarkten en is hij geregeld te gast in kookprogramma’s op de BBC, ITV en uktvFOOD.
Dit boek bevat 101 recepten voorafgegaan door een summiere inleiding, een kort overzicht van de geschiedenis van het brood en twee bladzijden tips en weetjes over keukengerei en technieken. De recepten worden ingedeeld in zeven categorieën: basisbroden, Franse broden, Italiaanse broden, traditionele broden, broden met kruiden en zaden, broden met fruit en noten, en zoete lekkernijen. De tien recepten voor o.a. appeltaart, mince pies, pannenkoeken en muffins uit deze laatste categorie hebben slechts zijdelings iets te maken met wat wij traditioneel als brood beschouwen, maar de recepten voor ijs van bruin brood en broodpudding van croissants zijn zeker het proberen waard. De 91 andere recepten vallen wel onder de noemer ‘brood’. Absolute aanraders zijn de fougasse met ui en bacon, de naan met kerrie, de bloempotbroodjes met paprika en ui, en brood met aardappel en dille. Met het recept voor croissants, geeft Hollywood het beste recept en instructies voor het maken van getoerd gerezen deeg dat mij bekend is. Ook voor de liefhebbers van puur brood zonder toegevoegde smaken, vruchten en kruiden, biedt dit boek een ruim scala aan interessante recepten aan. Boerenboord, sodabrood, roggebrood, melkbrood, farl, baguette en nog veel meer passeren de revue. De recepten zijn helder en overzichtelijk opgesteld, en worden telkens ingeleid met een weetje, een tip of een anekdote. Bij meer dan een derde van de recepten levert de fotografie van Neil Barclay een mooie illustratie. Wat het boek completer en avontuurlijker had kunnen maken is een hoofdstuk over het zelf opstarten en voeden van zuurdesem met recepten van zuurdesembroden. Maar dat kan het onderwerp zijn voor een even geslaagde opvolger van dit mooie en praktische boek.
[Edward Vanhoutte]
Titel: 100 internationale recepten
Auteur: Paul Hollywood
Fotografie: Neil Barclay
Uitgeverij: Van Dishoeck
Jaar: 2004
Collatie: 144 pp. – ill.
ISBN: 90-269-3659-1
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten