dinsdag 13 november 2007

Anne Willan - Culinarigheden. Noodoplossingen in de keuken

Zo af en toe loopt er wel eens iets mis in de keuken. Sauzen die schiften, pizza’s die mislukken, taaie of te gare zeevruchten, enzoverder. Wie veel ervaring heeft, beschikt ook over een trukendoos om het een en het ander recht te trekken. Wie weinig of geen ervaring heeft, of wie zijn arsenaal aan noodoplossingen wil uitbreiden, kan zich het boek Culinarigheden van Anne Willan aanschaffen. Buiten een aardige woordspeling – de oorspronkelijke titel luidt A Cook’s Book of Quick Fixes – biedt dit boek net iets meer dan 160 noodoplossingen voor de keuken.

Dertig jaar geleden opende de Brits-Amerikaanse Anne Willan de tweetalige kookschool La Varenne in haar eigen kasteel in Bourgondië. Al die jaren experimenteren met haar studenten in de keuken inspireerde haar om dit boek samen te stellen met snelle tips en technieken voor als het even wat tegen zit. Die tips zijn over het algemeen zeer kort gehouden, soms zelfs niet meer dan enkele regels, en worden in een mooie lay-out met leuke tekeningen van Janet Simon op prettig gekleurde bladzijden gepresenteerd. Het handzame formaat versterkt de handboek-waarde van deze publicatie.

Oppeppen, camoufleren, recycleren, neutraliseren, veranderen, opfleuren, verwerken en redden zijn veel gebruikte werkwoorden in dit boek. Vis, schaaldieren, gevogelte, wild, vlees, eieren, groenten, pasta, bouillons, sauzen, fruit, desserts of gebak, voor alle soorten van minder geslaagde gerechten heeft Anne Willan wel een creatieve oplossing. Soms is die zo simpel als een paar druppels citroensap, een geut cognac of gesnipperde peterselie toevoegen, en ook slagroom lijkt een veelzijdig redmiddel te zijn. Soms vormen de mislukte gerechten de basis voor een totaal ander gerecht. Met de index kan je snel een gepaste oplossing voor je culinarigheid opzoeken. Dit is een absoluut standaardboek voor elke amateurkok.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Culinarigheden. Noodoplossingen in de keuken.
Auteur: Anne Willan
Illustraties: Janet Simon
Uitgeverij: Tirion
Jaar: 2005
Collatie: 304 pp. - ill.
ISBN: 90-4390-783-9
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: