zondag 11 november 2007

Rose Gray & Ruth Rogers - River Cafe Kookboek Easy: eenvoudige gerechten uit het River Cafe

Na jaren van gedoe is het eindelijk gelukt. Een volledig boek van de chefs van het Londense River Café in het Nederlands vertaald. Sinds de opening van hun restaurant in Thames Wharf op de noordelijke oever van de Thames in 1987, publiceerden Rose Gray en Ruth Rogers al vier kookboeken in het Engels: The River Cafe Cook Book, River Cafe Cook Book Two, River Cafe Cook Book Green, en River Cafe Italian Kitchen zijn stuk voor stuk internationale bestsellers. De laatste titel als resultaat van een twaalfdelige serie voor Channel 4. Dit vijfde boek borduurt verder op de succesformule: eerlijke en innovatieve Italiaanse gerechten met verrassende combinaties van ingrediënten en eenvoudige recepten.

De felle lay-out met veel gekleurde cijfers is niet alleen voor de liefhebbers van vlot ogende kookboeken, maar vervult ook een organisatorische functie. De ingrediëntenlijst krijgt samen met de titel van het gerecht een paarse kleur, het recept wordt in het zwart afgedrukt, en tips en extra informatie staat in het oker. De kwalitatief hoogstaande inhoud van het boek wordt toegankelijk gemaakt met een index op hoofdingrediënten.

Dit boek presenteert 177 gemakkelijke gerechten en een twaalftal sauzen en basistechnieken. De gerechten, die soms heel snel te bereiden zijn, zijn ingedeeld in achttien verschillende categorieën, gaande van bruschetta (24 varianten) over carpaccio en soep, pasta, risotto, vis, vlees, gevogelte, groenten tot desserts. Het aanbod is zeer gevarieerd en biedt vele uitgewerkte ideeën om met een bepaald basisingrediënt aan de slag te gaan. Zo vind je bijvoorbeeld recepten voor kip met nootmuskaat, kip in melk, kip met citroen, platte kip en gekookte kip, of voor gebakken aardappelen, aardappelen en venkel, aardappelen en mosterd, aardappelen met citroen, aardappelpuree en verschillende recepten voor aardappelgnochi. Het hoofdstuk met vijftien recepten met vis, schelp- en schaaldieren illustreert het opzet en de kwaliteit van dit boek, waar de smaak van goeie basisproducten centraal staat. Langoustines, inktvis, sint-jakobsschelpen, tonijn, sardientjes enzoverder worden er met een minimum aan bijkomende ingrediënten gegrild, gepocheerd of gebakken.

Een boek vol inspiratie voor wie van ongecompliceerd koken en eerlijke ingrediënten houdt.

[Edward Vanhoutte]


Titel: River Cafe Kookboek Easy: eenvoudige gerechten uit het River Cafe
Auteur: Rose Gray & Ruth Rogers
Uitgeverij: Kosmos-Z&K
Jaar: 2004
Collatie: 269 pp. – ill.
ISBN: 90-215-4433-4
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: