zondag 11 november 2007

Eric Treuillé & Anna del Conte - Pasta: eenvoudig of feestelijk voor iedere dag

Wie een auto koopt mag er eerst even mee rondrijden, wie zich een bed aanschaft mag de matras eens uitproberen, maar wie een kookboek koop heeft weinig kans er eerst eens een recept te mogen uit klaarmaken. Nochtans, dat is net het opzet van Books for Cooks, een boekhandel met alleen maar kookboeken, met een testkeuken, enkele tafeltjes en een kookschool. In de kookcursussen worden alleen recepten bereid die in de kookboeken uit de winkel te vinden zijn. De Franse chef Eric Treuillé is, samen met zijn vrouw Rosie Kindersley, de inspirerende kracht achter deze zaak in het Londense Notting Hill (Blenheim Crescent, 4). De boekenwinkel werd vroeger gerund door Fat Lady Clarrisa Dickson-Wright en met wat geluk kan je aan één van de vijf beschikbare tafeltjes genieten van een klein culinair evenementje. Dat hangt voor het overgrote deel af van het aanbod van het moment, en daarmee bedoel ik niet de producten, maar de keukenbrigade. Deze zaak werkt immers niet met een vaste keukenploeg. Een team van vrijwilligers bestaande uit goede amateurkoks en professionele chefs komen naar de keuken van Books for Cooks om het een en het ander uit te proberen. Het resultaat belandt op de borden van de klanten. En zo kan het gebeuren dat je schotel van pakweg € 20 bereid werd door een van de assistenten uit de gerenommeerde restaurants van Londen.

Eric Treuillé is niet alleen docent, chef en boekhandelaar, hij schrijft ook zelf boeken, waaronder Le Cordon Bleu’s Complete Guide to Cooking Techniques. Voor dit boek, dat in 2001 al verscheen als gebonden editie onder de titel Pasta every way for every day, werkte hij samen met de Italiaanse culinair auteur Anna del Conte. Het opzet van dit boek is eenvoudig en weerklinkt in het motto van Books for Cooks: Echt eten voor echt leven. Uitgaande van de realiteit van alledag presenteert dit boek een verzameling van een 140-tal recepten voor eenvoudige maar ook meer complexe pasta’s. Sommige zijn in een wip klaar, en andere moeten dan weer uren sudderen. Het boek begint met een hoofdstuk over pasta, waarin de verschillende soorten pasta en de verschillende sausen aan bod komen, elk met hun voor- en nadelen, en de vragen worden behandeld hoeveel zout er nu aan het kookwater moet toegevoegd worden, hoe je pasta moet koken, hoe je de beet checkt, hoe je pasta afgiet en wat de functie van het omscheppen is. Daarna volgen de eigenlijk recepten, onderverdeeld in elf categorieën, zoals bijvoorbeeld pasta met tomaten, pasta met vis- en schaaldieren, met groenten & kruiden, met knoflook, met olijven & olijfolie en een hoofdstuk over verse en gevulde pasta. Bij de recepten wordt telkens aangegeven of het om een snelle bereiding dan wel om een langzame of een koude bereiding gaat. Na het recept volgt wat aanvullende informatie zoals welke pasta het beste bij de saus past, hoe je het recept eventueel vooraf kunt maken en enkele nuttige tips van de auteurs. Meteen worden ook variaties op het basisrecept gepresenteerd. Van elk gerecht werd een foto opgenomen die de zin in het koken alleen maar doet toenemen. Na de recepten volgt nog een twintigtal bladzijden met tips voor het vooruitdenken, informatie over welke ingrediënten in de koelkast, de diepvries of de voorraadkast mogen, een handige pastaplanner en menusuggesties met verwijzingen naar de recepten in het boek, wat handigheidjes met foto, en een goed opgestelde index op naam en ingrediënten.

Dit boek biedt een rijke schat aan recepten voor de pasta-liefhebber en is een ideaal instapboek voor nieuwkomers in de keuken.

[Edward Vanhoutte]

Titel: Pasta: eenvoudig of feestelijk voor iedere dag
Auteur: Eric Treuillé & Anna del Conte
Fotografie: Ian O'Leary
Uitgeverij: Tirion
Jaar: 2004
Collatie: 168 pp. – ill.
ISBN: 90-4390-609-3
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: