Bridget Jones, niet die van de dagboeken, is een gevestigde Britse foodwriter en -redacteur die ondertussen al aan een zeventigtal publicaties heeft meegewerkt, waaronder de Larousse Gastronomique (Hamlyn, 2001). Haar aandeel in de productie van dit boek is nogal onduidelijk. Haar naam mag dan wel op de cover staan, we vinden die naam nergens terug in de lijstjes van receptschrijvers (18 namen), vormgevers, fotografen, (eind)redacteurs of productieverantwoordelijken. Het boek presenteert zichzelf in de ondertitel als ‘Tips en adviezen voor bijzondere feesten en partijen, met meer dan 120 recepten’ en dus vinden we twee grote delen in het boek, namelijk de tips en adviezen enerzijds en de recepten anderzijds.
Ik heb het vermoeden dat Jones vooral verantwoordelijk is voor het eerste deel van het boek. Vijfenzestig geïllustreerde pagina’s lang wordt er ingegaan op de voorbereiding van het feest, de voorbereiding van het koken en mogelijke thema’s voor een feest. Die drie hoofdstukken zijn op hun beurt weer onderverdeeld in kortere thematische hoofdstukjes met vlotlezende secties die elk hun eigen titeltje hebben vb. het huren van een overkapping, eigentijds tafeldekken, porties vergroten, passende garneringen, menu-opbouw en kinderfeestjes. Het hele opzet mist een beetje structuur zodat dit eerste deel vooral overkomt als een brainstorm handleiding eerder dan een praktische hulp bij het organiseren van feesten. Een suggestie van de hoeveelheden die moeten gepland worden voor een diner staat bijvoorbeeld in het hoofdstuk 'Thema’s voor een feest' in plaats van in het relevantere hoofdstuk 'Wat wordt er gegeten?' Afhankelijk van de ervaring van de organisator of kok die dit boek consulteert, zullen die tips en adviezen bruikbaar dan wel kinderachtig en betuttelend overkomen. Het is maar de vraag wie zit te wachten op wijsheden als 'Een picknick kan informeel en gezellig zijn, of een formele aangelegenheid gekoppeld aan een sportieve of een cultureel getinte gebeurtenis', 'In plaats van alles op één grote tafel neer te zetten, kunnen de schalen ook over verscheidene tafels worden verdeeld'. Of 'Schep restjes in passende kunststof dozen en zet ze in de koelkast.'
Boeiender zijn de secties waar Jones het lifestyle pad verlaat en zich concentreert op koken en voedsel. Alhoewel voor het grootste gedeelte basisrecepten en -garneringen aan bod komen, kunnen die toch inspiratie opleveren voor een feest. Ijskommen waarin het dessert wordt geserveerd zullen deze zomer een vast ingrediënt worden van mijn barbecues, bijvoorbeeld.
Het receptengedeelte van het boek bestaat uit 12 hoofdstukken gaande van basishapjes en drankjes over dips en dippers, brunches, lunches, grote schotels, soepen en voorgerechten, hoofdgerechten en salades tot sterrendesserts en een hoofdstuk over buiten eten. Elk recept wordt keurig ingeleid, heeft een ingrediëntenlijst en een bondige handleiding in genummerde stappen. De foto’s zijn weinig artistiek maar functioneel illustratief. Eerder traditionele gerechten (beef Wellington, boeuf bourguignonne, gevulde kalkoen, kaaslasagne, en citroentaart) worden afgewisseld met avontuurlijker gerechten zoals met cider gelaceerde ham, prosciutto met aardappelremoulade of quesadillas. Hier weerom weinig structuur binnen de 12 hoofdstukken maar eerder een samenraapsel van weliswaar lekkere recepten.
Wie de kookboeken van de originele uitgever Anness Publishing kent, zal heel wat recepten met bijhorende foto’s herkennen (vb. Johanna Farrow, Snel en eenvoudig koken). Dit boek geeft de indruk van een iets te haastig in elkaar gezet studioproduct dat men graag voor een prikje koopt in de ramsj, maar bij de boekhandel veel te duur geprijsd is.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Feestelijke gerechten: tips en adviezen voor bijzondere feesten en partijen, met meer dan 120 recepten
Auteur: Bridget Jones
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Jaar: 2003
Collatie: 256 pp. – ill.
ISBN: 90-5920-142-6
Moeilijkheidsgraad: I
Geen opmerkingen:
Een reactie posten