maandag 12 november 2007

Jean-Pierre Wybauw - Chocolade zonder grenzen

Jean-Pierre Wybauw kaapte net nog een prestigieuze World Food Media Award weg voor zijn boek Fine chocolates. Great Experience dat in het Nederlands verscheen als Perfecte Pralines. Dit boek met foto’s van Tony Leduc won de gouden soeplepel (gold ladle) in de categorie van beste professioneel kookboek. Deze Belgische meester-chocolatier weet van geen stilzitten en heeft met Chocolade zonder grenzen alweer een pracht van een boek op zijn naam staan, deze keer in samenwerking met fotograaf Frank Croes.

De titel is veelbetekenend. Niet alleen dekt het perfect de inhoud van het boek, hij verwijst ook naar de geste van de auteur die zijn royalties op dit boek integraal afstaat aan Artsen zonder grenzen. Alvast een eerste goede reden om dit boek te kopen of kado te doen. Maar er zijn er nog. Speciaal voor de chocoladehobbyist, de huisvrouw of de nieuwe man schreef Wybauw dit toegankelijke boek over een zo complex product als chocolade. En wie de aanwijzingen volgt, tovert zo koekjes, milkshakes, mousses, sabayons, taarten, cakes, ijs en zelfs pralines tevoorschijn uit de keuken. Gespecialiseerd materiaal is overbodig. Met een plastieken mapje, kunststof kam, dunschiller, wat plastieken vormpjes, een ijsblokkenbakje, karton en boterpapier kom je al een heel eind. Enige handigheid en artistieke vaardigheid zijn wel vereist.

In een eerste hoofdstuk komen wat basistechnieken aan bod en wordt uitgelegd hoe je chocolade moet uitkristalliseren zodat het zijn mooie glans behoudt. De technieken kunnen meteen in de praktijk worden omgezet in het tweede, wellicht lastigste, hoofdstuk van het boek: pralines. Om succesvol pralines te maken raadt Wybauw hier toch wel de aanschaf van een elektrische smeltbak aan die het temperen of voorkristalliseren vereenvoudigt en een constante temperatuur garandeert (de naam en website van een fabrikant krijg je er alvast bij). Maar daarmee is de ‘chocoladehobbyist, de huisvrouw of de nieuwe man’ gauw 250 euro armer. Niet dat de pralines onmogelijk te maken zijn, maar koekjes bakken en milkshakes maken, lijken dan ook iets haalbaarder en minder avontuurlijk. Wybauw wijdt aan elk een hoofdstuk. Het laatste hoofdstuk is meteen ook het lijvigste en presenteert vijfendertig desserts, van crême brûlée met chocolade over cakes en taarten tot ijs en chocopasta. Een register op ingrediënten sluit dit boek af.

Chocolade zonder grenzen is zonder twijfel gefundeness Fressen voor de chocoladeliefhebber die in een toegankelijk boek zesenzestig haalbare recepten van een meester-chocolatier kan ontdekken. De bruine fotografie van Frank Croes maakt het net nog iets verleidelijker. Het goede doel dat van de verkoop profiteert maakt dit boek onweerstaanbaar.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Chocolade zonder grenzen
Auteur: Jean-Pierre Wybauw
Fotografie: Frank Croes
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2005
Collatie: 144 pp. - ill.
ISBN: 90-209-6227-2
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: