zondag 11 november 2007

Karin Schreuder - De smaak van Zanzibar. Verhalen en recepten uit Oost-Afrika inclusief kruidenpakket!

Zanzibar is een eiland voor de kust van Tanzania en Kenia en een ware smeltkroes van Afrikaanse, Arabische en Indiase culturen. Dat komt niet alleen tot uiting in de religie en de architectuur, maar ook in de Zanzibar-keuken. 'Een ware wereldkeuken en een rijkdom aan specerijen en kruiden; zeer inspirerend voor de beginnende wereldkok' schrijft Karin Schreuder in dit mooie kookboekje met verhalen en recepten uit Oost-Afrika.

Met wat toepasselijke muziek erbij appelleert dit boek aan alle zintuigen. Het bijgeleverde specerijenpakket met twaalf niet alledaagse kruiden en specerijen waarmee men meteen aan de slag kan – de geuren en de kleuren van Zanzibar – is hiervoor voor een groot stuk verantwoordelijk. Samen met de mooie geschenkdoos met Afrikaanse print biedt dit pakket net dat ietsje meer aan het boek, dat met slechts 25 recepten de lezers wel een beetje op hun honger laat zitten. Maar de recepten zijn smakelijk en simpel te bereiden en hier en daar wat aangepast aan de Nederlandse smaak. Hoe dan ook, wie de smaak van Zanzibar op zijn of haar bord wil, zal moeten schillen, snijden, mengen, pureren, marineren, pletten, bakken, stoven, garen en koken.

De acht korte hoofdstukjes in dit boek worden telkens ingeleid door een stukje reis- of verblijfverslag van de auteur. Een rode draad hierin is het relaas van de relatie tussen de auteur en haar keukenpersoneel die er vreemd van opkeken dat mevrouw zelf wilde koken, geïnteresseerd was in recepten en te weten wilde komen hoe het een en het ander wordt bereid. Het boek presenteert achtereenvolgens een overzicht van de ingrediënten uit het bijgevoegde kruidenpakket en van de veelvuldig gebruikte ingrediënten in het boek; recepten voor soep en kip; een uitweiding over pepertjes, olie en de ‘vetpan’; een kort hoofdstukje over chapati’s; en drie hoofdstukjes over vis (samaki), rijst en groene bladgroente (mboga). Het kruidenpakket bevat gemalen koriander, gemalen komijn, geelwortel, kerriepoeder, chilipoeder, garam masala, kruidnagel, peperkorrels, kardemom, kaneelsticks, korianderzaad en komijnzaad. Bij het boek hoort ook een website: http://www.desmaakvanzanzibar.nl.

Zoals de inleiding aangeeft, zijn de recepten vooral simpel gehouden en primeert hier het plezier van het koken en het ontdekken van verrassende smaakcombinaties. Zoetzure wortelsoep, kip in yoghurtsaus, chapati’s met yoghurtraita, krab in Zanzibarsaus en spinazierijst met kokos zijn slechts enkele uit het helaas veel te geringe aantal recepten. Dit boek had gerust dubbel zo dik mogen zijn. De smaak van Zanzibar blijft trouwens – doordat het samen met de specerijen uit een doosje komt – een lange tijd geuren naar meer.

[Edward Vanhoutte]
Titel: De smaak van Zanzibar. Verhalen en recepten uit Oost-Afrika inclusief kruidenpakket!
Auteur: Karin Schreuder
Fotografie: Geert Edelenbosch, Karin Schreuder, Michaël Winkels
Uitgeverij: SCA Producties
Jaar: 2004
Collatie: 96 pp. – ill.
ISBN: 90-9018-284-5
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: