zaterdag 10 november 2007

Carlo Bergmann - De zon in je bord: interactieve DVD met 19 recepten van topchef Carlo Bergmann van Restaurant Convivium

Dankzij chef Carlo Bergmann en zijn restaurant Convivium staat Heusden-Zolder al enkele jaren op de culinaire kaart van Belgie. Het weekblad Trends riep het restaurant uit tot dé verrassing van 2001, en de culinaire pers is het er over eens dat Bergmann zijn gasten een vlotte, correcte, kraakverse, seizoensgebonden, lekkere en betaalbare keuken serveert - ook letterlijk, want de chef bedient zijn gasten vaak zelf. Het vakmanschap van Bergmann staat buiten elke discussie. Sinds zijn veertiende staat hij in de keuken, hij was 21 toen hij het restaurant Da Giamba overnam in Heusden, en hij maakte jarenlang de deegwaren voor het inmiddels ter ziele gegane Scholteshof van keukenlegende Roger Souvereyns. In zijn eigen zaak combineert hij nu zijn Duits-Italiaanse roots met het beste wat de Vlaamse versmarkt te bieden heeft tot een Frans geïnspireerde keuken. En daar is deze DVD een bescheiden visitekaartje van. Bescheiden, want er worden slechts 19 recepten uit de doeken gedaan terwijl er in het gemiddelde kookboek toch gauw een vijftigtal recepten de revue passeren. De recepten zijn onderverdeeld in drie logische categorieën: 7 voorgerechten, 8 hoofdgerechten en 4 nagerechtjes en worden ook, samen met een ingrediëntenlijst, op 21 pagina’s afgedrukt in het glossy receptenboekje dat tevens als inlay bij de DVD fungeert.

De kookdemonstraties op de DVD worden telkens volgens hetzelfde stramien opgebouwd, wat snel tot verveling leidt. Eerst kijkt Bergmann in de camera en citeert hij de naam van het gerecht, waarna hij de ingrediënten overloopt en aan het koken slaat. Daarbij wordt het duidelijk dat goede chefs niet automatisch goede presentatoren zijn. Het gaat allemaal nogal moeilijk en in een vreemde maaktaal. Nadat het bord gedresseerd is, herhaalt Bergmann nog eens de naam van het gerecht, en krijgen we eerst een totaalshot te zien van het gerecht en ten slotte een detailshot. Dat er weinig creatief wordt omgesprongen met de camerastandpunten en de montage hier en daar nogal slordig is gebeurd, doet vermoeden dat deze DVD haastwerk is. Enkele pertinente fouten in de bereidingen bevestigen dit vermoeden alleen maar. Bij de bereiding van de Crêpes Suzette met vanille-ijs en verse munt, bijvoorbeeld, ligt er bij de ingrediënten een bolletje ijs teveel - de chef zal voor zijn eigen dessert gezorgd hebben. Erger is het waar Bergmann op het vlak van de elementaire keukenhygiëne de fout ingaat. Bij de bereiding van een piepkuiken snijdt hij ostentatief het rauwe en het gebakken kuiken, alsook de rauwe groenten met hetzelfde mes en op dezelfde snijplank, wat natuurlijk wegens besmettingsgevaar helemaal niet kan (80% van de opgelopen voedselvergiftigingen komen uit de eigen keuken). Een goed redacteur of regisseur had dit kunnen verhelpen. Laat ons zeggen dat het de hele schijf duidelijk ontbreekt aan een gezonde Ready Steady Cook component, waar het hoe en het waarom van dit soort zaken telkens duidelijk wordt belicht. Veel nieuwe technieken leert de kijker ook niet met deze DVD. Bij de bereiding van hetzelfde piepkuiken wordt een bisque van rivierkreeftjes gebruikt, maar hoe je die zelf kan maken, wordt er niet bij verteld. De bereiding van de gerechten wordt meestal correct uitgevoerd, maar de drive ontbreekt, de passie voor het koken is afwezig. En koken op het scherm moet toch altijd een zeker showgehalte hebben om het kookboek te kunnen overstijgen.

Echt overtuigend is deze DVD allerminst. Niet alleen het karig aanbod aan recepten is hier de oorzaak van, maar ook de fel overroepen interactiviteit en het gebruiksgemak dat we volgens de blurb van de uitgever moeten ontdekken: 'je kan een menu snel en eenvoudig terugvinden en opnieuw bekijken.' Tja, dat kan ik met een kookboek ook, en daarbij heb ik meestal ook nog een index op recepten en soms op ingrediënten, hoef ik niet te kunnen horen om de recepten te kunnen begrijpen (waarom heeft men op de DVD de optie van ondertiteling niet uitgewerkt) en kan ik het boek overal in mijn keuken kwijt. Na herhaaldelijke pogingen is het mij nog altijd een raadsel hoe je kookt met de DVD set in je keuken of met de laptop op het aanrecht. Het bijgeleverde kleine boekje daarentegen lost dat probleem op.

Gelukkig, want de recepten zijn wel de moeite waard.

[Edward Vanhoutte]

Titel: De zon in je bord: interactieve DVD met 19 recepten van topchef Carlo Bergmann van Restaurant Convivium
Auteur: Carlo Bergmann
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2003
Collatie: DVD
ISBN: 90-209-5195-5
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: