zaterdag 10 november 2007

Linda Collister - Ik wil chocola!

Chocolade moet je proeven. Niet alleen nadat je chocolaatjes, gebak, desserts, ijs of drankjes met chocolade hebt gemaakt, maar ook voordien. Chocolade is er namelijk in allerlei soorten en kwaliteiten: van mierzoet tot bitter en gebrand. In een summiere inleiding op dit boek, gaat Linda Collister, die vooral bekend is als kokkin van wijlen de Britse koningin-moeder en auteur van de pas vertaalde bestseller Bijzonder Brood (Flavoured Breads), even in op deze verschillen, maar laat het verder volledig aan de gebruiker van dit kookboek over om de recepten aan te passen aan de gebruikte ingrediënten en de persoonlijke smaken. Na die inleiding die ook even ingaat op de geschiedenis en de ontdekking van chocolade als zoete lekkernij, worden enkele basistechnieken uit de doeken gedaan zoals het smelten van chocolade, onderdompelen van bonbons, maken van chocoladekrullen en massieve chocolaatjes, en het gieten en decoreren van holle chocoladevormen. Vervolgens presenteert Collister 66 chocoladerecepten die ze in vijf categorieën onderbracht: chocolaatjes, gebak, desserts, ijs en drankjes.

De hoofdstukken over gebak en desserts vormen het grootste deel van dit boek met respectievelijk 27 en 19 recepten. Omdat het merendeel van die dessertrecepten dan ook nog taarten, cakejes of rollen zijn, mag men rustig van een chocoladebakboek spreken, waarbij het werken met een keukenmachine als evident wordt beschouwd. Maar ook zonder keukenmachine (en dus met een beetje meer moeite) zijn de recepten, dankzij heldere instructies en ingrediëntenlijstjes, succesvol uit te voeren. Verschillende cakes en taarten (waaronder een recept voor Sachertorte) passeren de revue, met een bijzonder smakelijk recept voor pain d’épices au chocolat, en kleine brioches, die wel ietsje zoeter en minder droog hadden mogen zijn. Bij de desserts is de chocoladesoufflé die ook de cover siert, een absolute topper. Maar de overige, kortere hoofdstukjes maken het onderscheid tussen dit boek en haar vorige bakboek Chocolate Baking. De eenvoudig te bereiden drankjes vormen echter een scherp contrast met de recepten voor verschillende ijssoorten, waarbij je een ijsmachine nodig hebt. Toegegeven, zonder dergelijk apparaat lukt het ook, maar de romige, zijden structuur van het ijs zal je op puur artisanale wijze nooit bereiken. Leuk zijn de eenvoudige tips voor het maken van verschillende chocoladesauzen voor bij het ijs.

Het boek sluit af met een lijstje nuttige adressen waarvan meer dan de helft in Nederland te vinden is, en een handige index die je toelaat op ingrediënten te zoeken. De lekkere fotografie van Martin Brigdale toont ook hoe het eindresultaat er zou moeten uitzien, zonder enige vorm van gastroporno. Een enkele keer laat de vertaling wat te wensen over. Al te vaak wordt het woord 'machtig' gebruikt en kan je 'machtige chocolade brûlé' of 'machtig mokka ijs' maken, of iemand vergasten op een 'ongelooflijk machtige en kleverige traktatie' (de chocolade-pecantaart), terwijl de chocolade-mascarponetaart een 'machtige textuur' heeft. Het boek is garengenaaid, zodat het makkelijk openvalt tijdens het koken en blijft liggen op het recept naar keuze. Elke rechtgeaarde foodie met een beetje keukenervaring kan de meeste van deze recepten bereiden.

[Edward Vanhoutte]Titel: Ik wil chocola!
Auteur: Linda Collister
Fotografie: Martin Brigdale
Uitgeverij: Terra/Lannoo
Jaar: 2003
Collatie: 128 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-094-9
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

1 opmerking:

marc zei

prachtig boek dat helaas nergens meer te koop is.Indien iemand ergens nog een exemplaar te koop weet hou ik me aanbevolen.(msjp60@gmail.com)

gr,
Marc,