maandag 19 november 2007

Curtis Stone - Van starter tot ster. Makkelijk, alledaags en avontuurlijk: recepten voor de thuiskok

Het meest wezenlijke van het koken is niet de jaren van ambacht en oefenen, maar het begrip voor wat je kookt. Met die bijna oosterse wijsheid vat Curtis Stone in zijn inleiding de essentie van dit boek samen. Wat zoveel boeken lijken te zeggen, concretiseert Stone hier door bij elk seizoen zijn zes favoriete ingrediënten voor te stellen aan de hand van een bondige introductie en een handige driestappenaanpak: voor elk ingrediënt presenteert hij telkens een makkelijk, een alledaags en een avontuurlijk recept. Voor de makkelijke recepten heb je niet meer dan vijf of zes ingrediënten nodig en de gerechten staan in maximaal twintig minuten op tafel. De alledaagse recepten zijn geschikt om elke dag te maken, bevatten zes tot acht ingrediënten en zijn binnen het uur klaar. Aan de avontuurlijke gerechten gaat er meestal wat voorbereiding vooraf en de bereiding kan langer dan een uur in beslag nemen. De ingrediënten zijn ook vaak wat exotischer. De moeilijkheidsgraad wordt aan de hand van één, twee of drie blauwe cirkeltjes weergegeven, een eenvoudig maar doeltreffend systeem voor wie zomaar het boek induikt op zoek naar een aardig recept.

Voor het voorjaar varieert Stone op asperges, tonijn, garnalen, lamsvlees, champagne en rabarber, de zomergerechten zijn opgebouwd rond mozarella, knoflook, courgettes, Sint-Jakobsschelpen, kalfsvlees en frambozen, en in de herfst behoren pompoen, krab, prosciutto, wild gevogelte, konijn en haas en vanille tot zijn favoriete producten. De winter, tenslotte, brengt truffels (voor wie het zich kan permitteren), linzen, paddenstoelen, kabeljauw, rundvlees en ossenstaart en chocolade. Er is een overzichtelijk register op hoofdingrediënten aan het boek toegevoegd.

Het verfrissende aan het boek is dat de Australische Curtis Stone, die zijn vakmanschap in London verfijnde als sous-chef en later als chef van Marco Pierre White’s Quo Vadis, bewust afstand neemt van de Aziatisch geïnspireerde Australische fusion trend waarmee bijvoorbeeld Donna Hay en Bill Granger ons om de oren slaan. Hij schuift vooral de Franse, Italiaanse en Britse keuken naar voren als de ultieme seizoensgebonden alternatieven. De nadruk ligt op creatieve gerechten met verse producten, liefst van lokale producenten, die mooi in beeld gebracht werden door Craig Kinder. Dit boek van een rijzende ster aan het culinaire firmament biedt genoeg inspiratie om elke dag makkelijk en toch een tikkeltje avontuurlijk te koken.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Van starter tot ster. Makkelijk, alledaags en avontuurlijk: recepten voor de thuiskok
Auteur: Curtis Stone
Fotografie: Craig Kinder
Uitgeverij: Culinaire Boekerij
Jaar: 2006
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 90-215-8095-0
Oorspronkelijke titel: Cooking with Curtis
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: