Met Hartig & Zoet is Peter Balcaen niet aan zijn proefstuk toe. Eerder publiceerde hij bij dezelfde uitgever al een zestal receptenboekjes. In het dagdagelijkse leven geeft Balcaen vooral workshops en demonstraties waarbij het aanbieden van een haalbaar niveau voor de cursist of toeschouwer belangrijk is. Dit boekje borduurt verder op dit principe en presenteert vijfenveertig eenvoudige recepten voor zowel hartige als zoete bereidingen. De meeste recepten van de hartige bereiding die iets meer dan de helft van dit boek beslaan, zijn opgebouwd rond het concept van een basis met een vulling. Soms is die basis kant en klaar aan te schaffen, zoals brood, filodeeg of bladerdeeg maar een paar keer wordt er ook een recept meegegeven voor flensjes, een taartdeeg of brood. De vullingen zijn dikwijls variaties op de alomgekende quichevulling met room en eieren. Hierbij wordt er geen enkele keer gewezen op een lactosevrij alternatief voor room wat, gezien het aantal mensen dat geen warme room kan verdragen, jammer is. Het zoete gedeelte in dit boek vertoont wat meer variatie en geeft recepten voor pannenkoekjes, taarten, cakes, enkele desserts en wat bereidingen met fruit. De fotografie in dit boek overstijgt met moeite zijn illustratieve functie.
Met een inleiding van meer dan vijf zinnen en een index op ingrediënten had dit boek de middelmatigheid die het nu etaleert misschien kunnen overstijgen. De blurb bij dit boek belooft veel verrassende combinaties en hedendaagse gerechten op basis van bekende ingrediënten die overal gemakkelijk te vinden zijn. Helaas zijn de gerechten die Peter Balcaen hier te boek stelt even bekend als de ingrediënten die hij gebruikt.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Hartig & Zoet
Auteur: Peter Balcaen
Fotografie: Joris Luyten
Uitgeverij: Roularta Books
Jaar: 2006
Collatie: 103 pp. – ill.
ISBN: 90-5466-985-3
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten