De blanke geschiedenis van Australië is nauwelijks twee eeuwen en een traditionele regionale keuken is er dan ook niet te vinden. Toch ontwikkelt er zich in sneltreinvaart een nieuwe foodscene op basis van een interessante synthese van verschillende Europese en Aziatische keukens. Wat in Europa honderden jaren heeft geduurd, voltrok zich in Australië in enkele decennia: het ontstaan van een nieuwe keuken. De Britse koloniale keuken is altijd wel aanwezig, maar invloeden van het Middellandse zeegebied zijn bijvoorbeeld merkbaar in de Australische koffiecultuur. De originele bushfood van de aboriginals wordt in ere gehouden door de verschillende stammen in het hart van Australië en mag sinds een twintigtal jaren ook rekenen op de interesse van verschillende restaurateurs die bijvoorbeeld in boomschors gegaarde zalm op de kaart zetten. De plattelandskeuken profiteert vooral van wat de vier vruchtbare gebieden in Australië voortbrengen, groenten, fruit, vlees en vis uit de rivieren. De grote steden aan de oceaan, Sydney, Melbourne, Brisbane, Perth en Adelaide, zijn de broedplaats van de Mod Oz Cuisine. Chefs zoals Christine Manfield, Neil Perry, Tetsyua Wakuda, en de bij ons beter bekende chef Bill Granger, voeren er de culinaire omwenteling aan.
In dit boek schrijft en kookt de Duitse journalist en auteur van kook- en reisboeken Sebastian Dickhaut over het land, het continent en vooral het eiland Australië. Acht teksten en achtentwintig recepten schetsen een beeld van het leven en eten in de stad, aan zee en in het binnenland. Op het einde van het boek wordt een overzicht gegeven van de typische ingrediënten, smaken en producten van Australië. De avontuurlijke gerechten zijn vergezeld van een paginagrote foto van fotograaf Michael Boyny die ook fotomateriaal leverde bij de teksten. Een van mijn favorieten, en typisch voor de Australische aanpak, zijn de Peaches Kylie, een up-tempo versie van de klassieke pêche Melba. Australische perziken, kersen, wijn en ijs worden hier succesvol gecombineerd met vanille uit Madagascar, Italiaanse koffielikeur, Aziatisch citroengras en steranijs, en mediterrane laurier. Koken is altijd een beetje reizen.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Australië. Een reis boordevol smaken en recepten.
Auteur: Sebastian Dickhout
Fotografie: Michael Boyny
Uitgeverij: De Lantaarn
Jaar: 2005
Collatie: 95 pp. - ill.
ISBN: 90-542-6331-8
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten