woensdag 14 november 2007

Laurence en Gilles Laurendon - melk, yoghurt & room

Ongeveer driekwart van de wereldbevolking heeft de een of de andere vorm van lactose intolerantie wat betekent dat melkproducten niet aan dat deel van de populatie zijn besteed. Onder de melktolerante minderheid heerst dan weer bij sommigen de overtuiging dat het nuttigen van (moeder)melk buiten de kindertijd tegennatuurlijk is, en dat koemelk des duivels is voor onze gezondheid. Wat er ook van aan is, voor mij zijn vanilleijs van gekookte maar versgemolken melk en het vel bij het koken van rauwe melk onweerstaanbare lekkernijen.

Wie wel van melk, yoghurt en room houdt, vindt in dit boek meer dan honderd varianten, toepassingen, bereidingen en afgeleiden om zich op elk moment van de dag aan te verlustigen. Die recepten zijn soms verrassend eenvoudig, zelfs op het gênante af, zoals bijvoorbeeld chantillyroom, honingmelk, cornflakes met melk, gecondenseerde melk op een sneetje brood, yoghurt met honing (‘Schep de honing over de yoghurt en meng door elkaar’) of warme sojamelk (‘Verwarm sojamelk met suiker in een pan op matig vuur’). Verder een resem recepten waarbij melk, room en yoghurt blijven wat ze zijn (verschillende varianten op warme of koude melk met een smaakje, milkshakes, verschillende vruchten met slagroom of yoghurt met het een en het ander). De recepten waarbij de melkproducten veranderen van consistentie onder invloed van hitte en andere ingrediënten en die waarbij ze dienen als essentiële kookvloeistof, zijn natuurlijk interessanter voor de thuiskok. Gelukkig besteedt dit boek uitvoerig aandacht aan zoete en hartige gerechten die onder deze categorieën vallen. Verschillende soorten toffees, flans, puddinkjes, taarten, cakes en crèmes zullen ten zeerste geapprecieerd worden door de zoetekauwen onder ons, terwijl melksoep, witte risotto, gebraden kalfsvlees met melk of kip in crème fraîche de interesse zullen wekken van de hartige adepten onder de lezers

Het culinaire schrijversduo Laurence en Gilles Laurendon benadrukken in dit boek de comfortfactor van melk, yoghurt en room en delen de recepten op in verschillende hoofdstukjes die refereren aan de kindertijd (‘Warm en geborgen’ en ‘Op de boerderij’) en het luilekkerleven (‘Uitslapen en brunchen’ en ‘Voor de tv’). De uitmuntende fotografie, ondertussen een handelsmerk van de Terra-serie waarin dit boek verschijnt, het luxueuze gebruik van witruimte en de sprekende kopteksten op de pagina’s verlenen aan dit boek een zekere zen-status die perfect harmonieert met de witte producten waarover dit kookboek gaat. Ook wie melk des duivels vindt, krijgt hier het blanke engelenkarakter van Lucifer voorgeschoteld.

[Edward Vanhoutte]


Titel: melk, yoghurt & room
Auteur: Laurence & Gilles Laurendon
Fotografie: Akiko Ida & Pierre Javelleµ
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2006
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-533-9
Oorspronkelijke titel: Délices de Lait
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: