zondag 11 november 2007

Bridget Jones - De zomerkeuken. Koken met de beste seizoeningrediënten

Wie de culinaire uitgaven van Veltman Uitgevers volgt, kent de auteur (medeauteur zegt de blurb) van dit dunne verzorgde kookboekje wel. De zomerkeuken vormt het sluitstuk van een reeks van vier rijk geïllustreerde vierkante kookboekjes waarin Bridget Jones, vermaard receptenschrijfster en redacteur van een vijftigtal kookboeken, de vier seizoenen behandelt. Na De herfstkeuken, De winterkeuken en De lentekeuken is met dit kookboek het seizoen van de zon aangebroken. Dit doet snelle gerechten vermoeden met verse ingrediënten en oogverblindende kleuren, en barbecues en picknicks. En dat is ook wat dit boek voorschotelt. Na een korte maar matig interessante inleiding over de geneugten van het zomerseizoen en de mogelijkheden van het zomers koken, worden 30 recepten gepresenteerd in vier ietwat gratuite onderverdelingen. Het is bijvoorbeeld een raadsel waarom meloensoep met sorbet van munt en meloen tot het deeltje ‘verleidelijk en knapperig’ behoort en niet tot het hoofdstukje ‘licht en verfrissend’. In het eerste deeltje ‘verleidelijk en knapperig’ worden zes voorgerechten gepresenteerd, onder de volgende titel ‘licht en verfrissend’ schuilen acht bijgerechten, het derde deeltje ‘vers en smakelijk’ presenteert negen hoofdgerechten, en achter ‘zoet en fruitig’ gaan zeven desserts schuil. Al bij al een bescheiden oogst, 30 recepten. En daar hebben volgens het impressum 15 auteurs en acht fotografen aan gewerkt. Een indrukwekkend team voor dit weinig spectaculaire maar, eerlijk is eerlijk, mooie en verzorgd uitgegeven kookboekje. De fotografie is overvloedig, mooi, kleurrijk en functioneel en de lay-out maakt hier optimaal gebruik van. De receptuur is uniform opgesteld met telkens een korte inleiding, de titel van het recept, een ingrediëntenlijst tegen de buitenmarge en een recept in genummerde stappen. Af en toe volgt nog een ‘Tip van de kok’ of een suggestie voor variatie. Een index op het laatste blad rondt alles af. De fotografie, de lay-out en de degelijke boekverzorging zijn meteen ook de meest in het oog springende facetten van dit boekje en van de hele reeks.

[Edward Vanhoutte]


Titel: De zomerkeuken. Koken met de beste seizoeningrediënten
Auteur: Bridget Jones
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Jaar: 2004
Collatie: 64 pp. – ill.
ISBN: 90-5920-201-5
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: