maandag 12 november 2007

Annabel Langbein - Koken met succes zonder stress

Koken met succes zonder stress is een complexloos kookboek dat de bedoeling heeft je vlot door een etentje bij je thuis te loodsen. Of je nu vooraf alles tot in de puntjes wil plannen, een snelle hap op het moment zelf wil bereiden, of een gemakkelijke ovenschotel wil bereiden, dit boek geeft je tips, suggesties, recepten, menu’s en vooral veel ideeën. Het boek opent met de twaalf geboden van de gastheer en de gastvrouw waarbij zelfkennis, zelfvertrouwen en productkeuze centraal staan bij de doelstelling om de gasten te plezieren. Annabel Langbein is daarbij niet te beroerd om de realiteit van de jachtige tijd onder ogen te zien en af en toe een leugentje om bestwil te suggereren. Een quiche kopen, die een beetje aanbranden en dan serveren alsof je die zelf gemaakt hebt, bijvoorbeeld kan voor de auteur wel, maar evenzeer legt ze uit hoe je zelf dressings, kruidenboters en aromatische rijst kunt maken, terwijl je die ook makkelijk kunt kopen.

Hoewel dit boek een veelvoud aan zeer voortreffelijke en smakelijke recepten bevat, bevordert de uitwerking van het concept achter dit boek de leesbaarheid niet. Volgens de inhoudsopgave bestaat het boek uit een aantal hoofdstukken zoals voorgerechten en kleine gerechtjes, braden in de oven, vooruit werken, het laatste moment, en nagerechten, maar dit wordt niet altijd door de lay-out en de typografie van de titels en kopjes ondersteund. De hoofdstukken worden ook vaak onderbroken door weliswaar nuttige en overzichtelijke blikvangers over bijvoorbeeld marinades, mosselen of het opbouwen van een gerecht, maar de typografie laat vermoeden dat er een nieuw hoofdstuk wordt aangebroken, wat niet het geval is. De recepten worden in de linker- of de rechtermarge vaak geflankeerd door bijkomende suggesties in het blauw die vaak op zichzelf staande recepten zijn maar ook soms eenvoudige tips rond het serveren of de voorbereiding zijn. Nu eens wordt dit aangeduid met het kopje ‘praktijkkennis’ dan weer niet. Het geheel oogt daarom wat rommelig en ongestructureerd. Toch slaagt dit boek erin één idee helder uit te werken: sommige recepten dragen een menunummer dat verwijst naar het deeltje Menuplanning achteraan het boek. In dit hoofdstukje wordt een handige planning afgedrukt voor het voorbereiden, bereiden en serveren van negen menu’s. Een overbodig hoofdstukje over keukengerei, tips omtrent het boodschappen doen en de afwas en een verklarende woordenlijst (waarin onder andere wordt uitgelegd wat pureren en omscheppen is) sluit het boek af samen met een handig register zowel op ingrediënten als op gerecht.

Met dit boek kook je waarschijnlijk zonder stress en met succes, maar de vormgeving van het boek bezorgde mij alvast gefronste wenkbrauwen en verwarde blikken.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Koken met succes zonder stress
Auteur: Annabel Langbein
Fotografie: Nick Tresidder
Uitgeverij: Kosmos-Z&K Uitgevers
Jaar: 2005
Collatie: 160 pp. - ill.
ISBN: 90-215-4450-4
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: