Lut De Clercq kookt al meer dan twintig jaar voor sterren en artiesten uit de muziekwereld, waarvan 12 jaar als chef van de catering van de bekende Brusselse concertzaal Ancienne Belgique (AB). Norah Jones, Billy Bragg, Elvis Costello, de Beasty Boys, Basement Jaxx en Goreslut komen er geregeld in haar potten neuzen, en de opeenvolgende crews vinden in haar keuken een huiselijk gevoel. De verhalen en de recepten die dit opleverden zijn gefundenes Fressen voor een boek, en na zovele jaren voor de happy few gekookt te hebben, gunt Lut De Clerck ons nu ook een blik in haar backstage kitchen. De unieke combinatie van heerlijke recepten, leuke verhalen over en uit de muziekwereld, jarenlange ervaring, een uitgekiende vormgeving en het ingebakken voyeurisme van de mens maken dit boek tot een van de meest origineel uitgewerkte concepten van de laatste jaren op de kookboekenmarkt.
De index op ingrediënten en recepten achteraan is een essentieel instrument voor wie dit boek als naslagwerk wil gebruiken. De recepten in dit boek zijn immers gegroepeerd rond zes verschillende muziekstijlen: Jazz, Rap-R&B, Singer-Songwriters, Metal, Rock/Pop en Reggae. Aparte hoofdstukken worden gewijd aan 'Busdrivers' en 'Chocolade'. Niet alleen zijn de recepten origineel en worden ze zeer geïnspireerd voorgesteld, hier en daar wordt zelfs aangegeven wie wat at bij zijn of haar doortocht in de AB. The Offspring at balletjes in citroen- en mierikswortelsaus, Herbie Hancock smulde van de tarbot met geplette aardappelen, broccoli en grijze garnalen, de kalkoenburgers met gekarameliseerde rode ui werden door Snoop Dog verorberd, en Billy Bragg apprecieerde de rotolo met groene boontjes en grijze garnalen. Grappig ook hoe dit boek een andere kijk biedt op gerechten. Zo leren we bijvoorbeeld dat zeeduivel met gember, mango en amandelen perfect is voor een R&B act, maar minder geschikt voor rappers, en dat reggae artiesten altijd Guinness willen. Over het algemeen valt vooral de frisse kleurrijke vormgeving op die contrasteren met de paginagrote zwart-wit concertfoto's en portretten die spaarzaam over het boek zijn verspreid. Het onderdeel over diëten waarmee De Clercq het hoofstuk 'Rock/Pop' opent is zonder meer essentiële informatie voor wie wel eens buitenshuis of voor grotere groepen gaat koken. Dit boek is een absoluut hebbeding voor iedere kook- en/of muziekliefhebber.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Backstage kitchen. Recepten uit de AB
Auteur: Lut De Clercq
Fotografie: Heikki
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2004
Collatie: 176 pp. – ill.
ISBN: 90-209-5811-9
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten