Liefhebbers van culinaire kwisvragen kunnen hun hartje ophalen aan dit boekje. Honderdzestig bladzijden lang wordt het ene culinaire weetje na het andere op de lezer afgevuurd, krijgen we lijstjes van culinaire grootheden, smakelijke titels van romans, theaterstukken, liedjes en films, historische beroepen, namen, favoriete nationale gerechten, verschillende benamingen voor bloedworst en dies meer. Dit alles gelardeerd met korte citaten van critici, kunstenaars, filosofen, staatsmannen, uitgevers en wetenschappers, en met gedichten en langere citaten uit werken van Maarten ’t Hart, bijvoorbeeld, of Boudewijn Büch, Jan Wolkers, Weremeus Büning of W.F. Hermans. Het zijn hapjes informatie, handig om mee te imponeren in een gesprek, of om een theekransje mee op te leuken. De samenstelling van deze culinaire mix is even arbitrair als het aantal rubriekjes. Het concept is ook niet bijster origineel. Ben Schott gebruikte deze almanak-stijl in 2003 al voor zijn veelgeprezen Schott’s Food & Drink Miscellany (Bloomsbury) waarin heel wat echt interessante culinaire weetjes, tabellen en lijstjes werden in gepubliceerd. Een jaar later leidde Jo Swinnerton het redactieteam dat The Cook’s Companion. A Think Book (Robson Books) schreef. Terra’s Cook’s Companion is hiervan een Nederlandse bewerking en vertaling. Nochtans wordt dit nergens in dit boek aangegeven. Dit boek is ook uitsluitend gericht op de Nederlandse markt. Voor wie in Nederland woont, werkt of reist, is dit leuk, voor de andere Nederlandstaligen op deze wereldbol flink vervelend. Aan de tijdstippen van de boerenmarkten in heel Nederland heeft de Vlaamse lezer weinig, de gedichten van Annie M.G. Schmidt, Hans Dorrestijn en Herman Pieter de Boer appelleren weinig aan het Vlaamse collectieve geheugen, en met de brood- en ijsconsumptie in Nederland heeft de Vlaming weinig uitstaans. De originele Cook’s Companion bevat een handige index op namen en thema’s die in deze bewerking helaas achterwege werd gelaten. Voor Nederlandse liefhebbers van culinaire kwisvragen dus. Alhoewel. Als toelichting bij ‘andouillette’ wordt ‘een soort worst van varkenspens’ gegeven. Daarmee zou je wel eens een kwispuntje kunnen verliezen.
[Edward Vanhoutte]
Titel: Terra’s Cook’s Companion. Kookkennis, eetlezen & culinaire curiositeiten
Bewerking: Anne Scheepmaker
Vertaling: Ria Loohuizen
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2006
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 90-5897-417-0
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: II
Geen opmerkingen:
Een reactie posten