zondag 11 november 2007

Ivo Pauwels, Charly Van den Bosch & Frank Dehandschutter - Op de rooster gelegd. Gezond en veilig barbecuen voor tuin en terras

Soms gebeurt het wel eens dat marketingjongens en -meisjes zich vergalopperen in het aanprijzen van producten. Dit is het geval met dit boekje dat het etiket lifestyle op elke pagina uitstraalt. Op de website van uitgeverij Lannoo wordt dit vermakelijke boekje aangeprezen als 'De meest complete gids om buiten te kokkerellen van herfst tot lente.' Dat dit een overdrijving van formaat is, is een understatement. In amper 96 ruim vormgegeven pagina’s, waarvan slechts 74 pagina’s leestekst bevatten, en dan soms nog beperkt tot enkele regels, behandelen de auteurs heel beknopt enkele onderwerpen zoals de geschiedenis van het koken op vuur, verschillende soorten en modellen van barbecues, hoe gezond en veilig te barbecuen, de kruidentuin en barbecuen buiten het seizoen. Na een portie reclame voor de barbecueclub van Charly Van den Bosch, de barbecuecursussen van Daniel Goegebeur en restaurant Het Krekelhof van Frank Dehandschutter, worden er tenslotte 12 verzorgde maar weinig vernieuwende receptjes afgedrukt. In verkoopstaal op de website 'een resem originele recepten'. Van de meest complete gids mag men een beetje meer verwachten.

Ivo Pauwels kennen we voornamelijk als planten- en groenspecialist en lifestyle auteur bij Feeling, Gazet van Antwerpen, De tuinen van Eden en Bloemen en Planten, en als auteur van enkele groen en lifestyle boeken. Het lijkt erop dat hij dit boekje tussen twee andere opdrachten door heeft samengeschreven aan de hand van de websites van en gesprekken met de eerder geciteerde vrienden. Het is een verzameling weetjes, tips, raadgevingen, een interviewtje en wat product placement, verlucht met nog meer tips en weetjes en foto’s die kleurrijk zijn maar niet altijd even professioneel ogen; dezelfde gedekte tafel vanuit verschillende hoeken, nu eens een detail, dan weer eens een overzicht. Volledig conform de trend van de lifestyle rubrieken in glossy magazines wordt de lezer in een licht verteerbare taal onderhouden over de positieve kant van het leven en de mogelijkheden van exclusieve producten die slechts enkelen zich kunnen aanschaffen maar waarover iedereen kan dromen. In dit boekje staan de Oklahoma barbecues centraal. Oklahoma is een merk van met de hand vervaardigde afsluitbare barbecues met temperatuurregeling, apart brandvak voor het maken van houtskool, en een schoorsteen. Met een dergelijke barbecue kan met direct op het vuur grillen, indirect barbecuen of roken in de schouw. De Oklahoma barbecues zijn gebouwd naar het model van de chuckwagon uit het Wilde Westen en kosten ca € 995 voor het goedkoopste model en vlot € 4.000 voor het topmodel.

Dit boekje is te divers opgevat en te weinig uitgewerkt om te zijn wat de uitgever ons wil laten geloven dat het is. Maar in deze haastige tijden zal daar ongetwijfeld een publiek voor bestaan. De cursisten van Van den Bosch, Goegebeur en Dehandschutter bijvoorbeeld.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Op de rooster gelegd. Gezond en veilig barbecuen voor tuin en terras.
Auteur: Ivo Pauwels, Charly Van den Bosch & Frank Dehandschutter
Fotografie: Ivo Pauwels & Marc Slootmaekers
Uitgeverij: Lannoo
Jaar: 2004
Collatie: 96 pp. – ill.
ISBN: 90-209-5136-x
Kwalitatieve beoordeling: **
Moeilijkheidsgraad: I

Geen opmerkingen: