vrijdag 9 november 2007

Chris & Carolyn Caldicott - World Food Cafe 2. Makkelijke vegetarische recepten

Culinaire wereldreizigers Chris en Carolyn Caldicott presenteren in dit tweede boek dat de naam van hun Londense restaurant draagt hun nieuwe oogst bijeengesprokkelde vegetarische gerechten. Als fotograaf voor de Royal Geographical Society en freelance reisjournalist reist Chris Caldicott de wereld rond, veelal in het gezelschap van zijn vrouw die ijverig de recepten van de lokale gerechten noteert. De recepten uit dit boek komen uit elf streken en versies van traditionele streekgerechten of vegetarische versies van gerechten waar normaal vlees of vis in zit. De exotische ingrediënten die in het Westen moeilijk te vinden zijn, werden vervangen door meer gangbare ingrediënten. Elke streek of land wordt ingeleid door een dagboekachtige tekst geheel in de stijl van de reisjournalistiek. De recepten worden overzichtelijk gepresenteerd en bestaan uit een ingrediëntenlijst, een beschrijving van de werkwijze en een zinnetje uitleg over het gerecht. De foto’s in dit boek zijn van onberispelijke kwaliteit en houden het midden tussen culinaire fotografie en reisfotografie met veel aandacht voor de verbeelding van de lokale bevolking en cultuur.

Uit Noord-Afrika en Arabië bracht het auteurskoppel vooral tajines en salades mee, uit Afrika ten zuiden van de Sahara enkele recepten met piripiri en uit India een veelvoud aan curries, chutheys en recepten op basis van yoghurt. Verder grossieren ze in vegetarische lekkernijen uit Pakistan, Cambodja, Thailand en Maleisië, de eilanden in de Indische Oceaan en het Caribische gebied, Frans Polynesië, Midden-Amerika, en ietwat verrassend, ook uit Venetië. Het boek sluit af met tien desserts die blijkbaar nergens een plaats vonden.

Voor vegetariërs of mensen die de vegetarische keuken genegen zijn, biedt dit boek een welkome inspiratiebron voor variatie en het ontdekken van nieuwe smaaksensaties. Helaas wordt nergens grondig ingegaan op de lokale of regionale keukens en culinaire tradities. In een bestek van 192 bladzijden recepten uit elf streken aanbieden is geen sinecure, en heeft als gevolg dat sommige culinaire kennismakingen zich beperken tot slechts een aantal recepten. Toch is dit boek voldoende gedocumenteerd om als inleiding dienst te doen bij het ontdekken van spannende vegetarische gerechten uit exotische locaties.

[Edward Vanhoutte]


Titel: World Food Cafe 2. Makkelijke vegetarische recepten.
Auteur: Chris & Carolyn Caldicott
Fotografie: Chris & Carolyn Caldicott
Uitgeverij: Terra
Jaar: 2006
Collatie: 192 pp. – ill.
ISBN: 978-90-5897-565-2
Kwalitatieve beoordeling: ***
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: