dinsdag 13 november 2007

Madhur Jaffrey - Madhur Jaffrey’s vegetarische gerechten. Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld

‘Dit is een boek voor iedereen’ prijst Madhur Jaffrey haar boek aan in de inleiding. En daarmee bedoelt ze dat zowel die hard als occasionele vegetariërs of gewoon iedereen die gezond en vleesloos wil eten spannende en nieuwe gerechten kan ontdekken in dit boek met encyclopedische allures. Tien jaar lang heeft Jaffrey op haar reizen haar ogen en smaakpapillen de kost gegeven en alle interessante gerechten genoteerd en geanalyseerd. Dit boek is daar een van de resultaten van en presenteert meer dan 600 recepten voor vegetarische gerechten. Geen paginagrote foto’s, geen artistieke lay-out experimenten met veel witruimtes, maar recepten van cover tot cover in een zeer functionele typografie met een paarse steunkleur voor de titels van de gerechten en de horizontale lijnen tussen de recepten.

Het boek is onderverdeeld in zes grote afdelingen. Achtereenvolgens komen aan bod: groenten, gedroogde peulvruchten en noten, granen, zuivel, bijgerechten, sausen en smaakmakers en soepen, salades en dranken. Alle ingrediënten die dankzij de in kleine lettertjes gedrukte index terug te vinden zijn, worden in wereldverband gepresenteerd, in telkens weer andere combinaties die telkens weer een andere kooktechniek vereisen. Jaffrey geeft bijvoorbeeld voor aubergines alleen al zestien recepten, er zijn twaalf recepten met pompoen, achttien met spinazie enzovoort. Binnen elke afdeling staan de gerechten, waar het zinvol werd geacht, geordend per hoofdingrediënt die wordt ingeleid door een langere bespreking. Die gebundelde besprekingen op zich zouden al een handig naslagwerk vormen. Bij elk recept staat het land van herkomst; de originele naam en een persoonlijke inleiding door de auteur. Vervolgens worden de ingrediënten opgelijst en wordt de bereidingswijze in enkele stappen uit de doeken gedaan. Voor niet zo frequente ingrediënten, zoals colacasia blad of zwarte Toscaanse kool, suggereert Jaffrey waardige vervangers.

Wie dweept met het kookboek van de Boerinnenbond omwille van zijn alomvattendheid moet zich zeker dit vegetarische kookboek aanschaffen als vleesloos en mondiaal tegengewicht. Dit is inderdaad een boek voor iedereen. Vooral voor wie helemaal geen problemen heeft met het lezen van kleine lettertjes.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Madhur Jaffrey’s vegetarische gerechten. Een standaardwerk met meer dan 600 recepten uit de hele wereld.
Auteur: Madhur Jaffrey
Uitgeverij: BZZTôH
Jaar: 2004
Collatie: 592 pp.
ISBN: 90-5501-780-9
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II


Geen opmerkingen: