maandag 12 november 2007

Shane Osborn - Kleine hapjes en voorgerechten

Met dit eerste kookboek bevestigt Shane Osborn wat de gedreven foodie al een tijdje wist: dit is topkwaliteit. Niet alleen overleefde hij als chef van het Londense toprestaurant Pied à Terre de naam en faam van twee illustere voorgangers, op negenentwintigjarige leeftijd slaagde hij er ook nog eens in om als eerste Autstraliër ooit een Michelin-ster naast zijn naam te schrijven. Nu ondertussen vijf jaar later heeft hij er reeds twee op zak. Dit boek licht een tipje van de sluier op waarom hij dit verdiend heeft.

Als thema voor zijn eerste kookboek koos Osborn ‘Kleine hapjes en voorgerechten’, wat in de originele Engelse versie van het boek trouwens vlotter bekt als ‘Starters’. Dit doet vermoeden dat Osborn de komende jaren nog meer publicaties op de markt zal brengen: soepen, tussengerechten, hoofdgerechten met vlees, vis, wild, schaaldieren, desserts: de mogelijkheden zijn breed en divers. Toch is dit boek niet zomaar het eerste in een reeks. Het klassieke driegangenmenu is al een tijdje op zijn retour, en restaurantbezoekers worden tegenwoordig gecharmeerd door tapa of mezze-achtige formules waarbij van veel verschillende gerechtjes kan geproefd worden. Dit boek is hierbij een uitgelezen gids. Voor de iets steviger eter kunnen de gerechten met wat creativiteit probleemloos worden opgewaardeerd naar een volledige maaltijd. De originele ondertitel luidde dan ook ‘Adaptable recipes for a fresh approach’.

Het boek presenteert de gerechten voor het gemak en de overzichtelijkheid in vijf verschillende hoofdstukken: hapjes & snacks, snel & gemakkelijk, eenvoudig & voedzaam, koken voor meer mensen en luxe gerechten. Een inleiding van de auteur, en een aantal basisrecepten en een index omkaderen de receptuur. Wie de dagelijkse kaart op de overigens weinig indrukwekkende website van Osborns restaurant bekijkt zal heel wat recepten herkennen in dit boek. De knapperig gemarineerde kwarteleitjes bijvoorbeeld zijn ondertussen een vaste waarde in het restaurant, en nu ook eenvoudig thuis te bereiden. Zelfs de iets meer bewerkelijker recepten zoals de paté van gerookte paling met appel en limoen, de ansjovis-tomatenterrine met basilicumpuree of de tortellini met krab en zalm in krabbisque met gember zijn met enige handigheid thuis te bereiden. En dat heeft meer te maken met de heldere receptuur en de jarenlange ervaring van Osborn dan met de kunsten van de thuiskok. Nog een pluspunt is dat er nergens al te exotische of onvindbare ingrediënten worden gebruikt, zelfs niet in het deeltje luxe gerechten. Een boek binnen ieders bereik dus. En eentje om achter de hand te houden voor wie indruk wil maken met hun kookkkunsten.

[Edward Vanhoutte]


Titel: Kleine hapjes en voorgerechten
Auteur: Shane Osborn
Fotografie: David Loftus
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Jaar: 2005
Collatie: 160 pp. - ill.
ISBN: 90-595-5611-12
Kwalitatieve beoordeling: ****
Moeilijkheidsgraad: II

Geen opmerkingen: