woensdag 14 november 2007

Amy Weldon, Matti Baars & Janine Smits - A Taste of Friendship. Koken met Amy Weldon

Les Trois Maronniers is een huis op het platteland van de Bourgogne waar de auteurs van dit boek, Amy Weldon, Matti Baars en Janine Smits zich een aantal malen per jaar terugtrekken om ‘het leven te kunnen leven’ zoals ze in hun voorwoord schrijven. Daar beschikken de drukbezette dames – Weldon en Baars reizen de wereld rond om te koken voor de rich and the famous, en Smits is een modestyliste die vooral voor de televisie werkt – over een fan-tas-ti-sche buitenkeuken waar elke kookgek nog gekker van wordt. Maar ook binnen in het oude landhuis is alles aanwezig om de minder zonnige seizoenen zorgeloos door te komen. Het huis ligt temidden een grote groenten- en kruidentuin en zonder twijfel binnen het bereik van lokale markten en leveranciers van de beste ingrediënten. Het centrale thema van dit boek is de vriendschap tussen drie ongetwijfeld begoede dames die op een landgoed genoemd naar drie wilde kastanjebomen – kan het nog symbolischer? – een paradijselijke droom hebben verwezenlijkt. Geef toe, een beetje een protserig uitgangspunt. Maar het levert een goed boek op over koken en lifestyle, zij het in een onbereikbare droomwereld.

Iets meer dan honderd recepten worden ingedeeld in negen traditionele hoofdstukjes die enerzijds de volgorde van het diner volgen (hors-d’oeuvres en cocktails, salades en soepen, desserts) en anderzijds ordenen op hoofdingrediënten zoals pasta, risotto, rijst, vlees en gevogelte, vis, schaal- en schelpdieren. Verder nog enkele hoofdstukjes bijgerechten met vooral aandacht voor geroosterde groentjes, heel wat geïnspireerde vinaigrettes, sauzen en aïolies, en een handvol jams en chutneys. De stijl van de gerechten is niet uitsluitend Frans geïnspireerd, maar, zoals de dames zelf, internationaal beïnvloed. De mediterrane, Europese, Aziatische en Amerikaanse keuken passen blijkbaar allemaal in de buitenkeuken van de vriendinnen. Een handig en goed opgesteld register ontsluit de receptuur op ingrediënten.

De sfeerrijke fotografie, de verzorgde lay-out, en verspreide (onvertaalde) citaten van kunstenaars en denkers verlenen aan dit boek zijn aangekondigde lifestyle-gehalte, dat opgekrikt had kunnen worden met wat illustratieve en begeleidende tekstjes zonder meditatieve yoga-componenten.

Met gemengde gevoelens over het opzet en de uitwerking, met licht enthousiasme over de aangeboden receptuur, en met enige geamuseerdheid over de tentoongespreide citateneruditie kan ik dit gerust een geslaagd feel-good boek noemen. Niets meer maar ook niets minder.

[Edward Vanhoutte]


Titel:
a Taste of Friendship. Koken met Amy Weldon.
Auteur: Amy Weldon, Matti Baars & Janine Smits
Fotografie: Matti Baars & Janine Smits
Uitgeverij:
Culinaire Boekerij (Kosmos – Z&K Uitgevers)
Jaar: 2006
Collatie: 160 pp. – ill.
ISBN: 90-215-8133-7
Oorspronkelijke titel: a Taste of Friendship
Kwalitatieve beoordeling:
***
Moeilijkheidsgraad: II


Geen opmerkingen: